Юрист каза кога се очаква кабинет около ГЕРБ

Президентът няма определен срок, за да връчи първия и втория мандати

Юрист каза кога се очаква кабинет около ГЕРБ | StandartNews.com

Президентът няма изрично определен срок, за да връчи първия и втория мандати за съставяне на правителство, така че той може отново да извика политическите сили на консултации, обясни пред БНР конституционалистът доц. Наталия Киселова.

"Има срок, след като вече е връчен мандат. Кандидатът има седемдневен срок, в който да представи структура и състав на правителство. Не е пречка държавният глава да проведе още един рунд от консултации с партиите. Конституцията дава възможност на президента да бъде - от една страна инициатор, от друга - да даде време на парламентарните групи да осъзнаят положението, в което се намираме", каза Киселова.

И посочи, че от заявеното от Румен Радев - няма да бъде нито архитект, нито акушер на правителство, може да се направи извод, че сме свидетели на усилия двете първи парламентарни групи да търсят подкрепа самостоятелно.

"Времевият хоризонт на правителството зависи от темпа, с който ще бъдат връчвани мандатите. Ако през предстоящата седмица станем свидетели на връчен проучвателен мандат, то между 1 май и Гергьовден ще можем да видим дали ще има възможност за формиране на кабинет около ГЕРБ. Ако не успеят, възможно е президентът да направи още един кръг консултации и след това да връчи мандат на ПП-ДБ. След това часовникът ще започне да цъка по-бързо, защото процедурата се ускорява. Теоретично процедурите е възможно да приключат до края на май или началото на юни. Възможно е и да има забавяне, защото и от първата, и от втората парламентарни групи чухме различни срокове", припомни Наталия Киселова.

Тя препоръча партиите да започнат да бъдат по-пестеливи с обещанията и нападките: "Защото се чуват все по-крайни изказвания. Част от обещанията не могат да бъдат изпълнени".

По повод една от ключовите реформи, които се планират в съдебната система - приемането на проектозакон, с който да бъде регламентирано как да се търси отговорност от главния прокурор, тя коментира:

"Този проблем виси повече от 15 години и днес берем негативни плодове. Усилията да се намери приемлива формула при предишни главни прокурори показваха, че те по-скоро мълчаливо са се съпротивлявали. Най-гръмогласен от гледна точка на критиките е сегашният главен прокурор... Съдебната власт трябва да е по-тиха и да говори през своите актове... Какъвто и да бъде текстът, който ще приеме Народното събрание, действащият главен прокурор ще го оспори".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай