Ексклузивно: Калфин подаде оставка

Ексклузивно: Калфин подаде оставка | StandartNews.com

Премиерът Бойко Борисов прие депозираната оставка на вицепремиера по демографската и социалната политика и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин. Бойко Борисов и Ивайло Калфин проведоха разговор, в който изразиха взаимна благодарност за съвместната си работа. Това съобщава правителствената пресслужба. 

Причина за оставката е днешното решение на Националния съвет на ПП АБВ да предложи на предстоящия в неделя висш форум на партията да бъде оттеглена подкрепата за правителството на ГЕРБ и да се призоват представителите на АБВ в изпълнителната власт да се оттеглят. Това съобщиха минути по-късно от пресцентъра на Министерство на труда и социалната политика.

"Оттеглям се от правителството по решение на ПП АБВ. През последната година и половина положих много усилия за това в България да има по-високи доходи, повече работни места и повече справедливост и предвидимост в социалните системи. Доволен съм от това, което постигнах. Остава и още много работа за моите наследници. Благодаря на премиера за възможността и подкрепата, която ми даде да работя за българските граждани на тази отговорна позиция. Благодаря и на колегите си в Министерския съвет, както и на парламентарните групи, които подкрепяха управлението за подкрепата и за приетите особено важни закони и решения", обявил е Калфин на срещата си с Борисов.

Утре в 11 часа Кафин ще направи официално изявление пред медиите.

Броени часове преди да стане ясно, че социалният министър е подал оставка, от партията му АБВ дадоха пресконференция, на която съобщиха, че са на крачка от напускане на властта. 

Партията на Георги Първанов обмисля да излезе от правителството и да изтегли всички свои хора от изпълнителната власт. Националният съвет на партията е взел единодушно решение да предложи на конгреса на партията на 15 май АБВ да преустанови подкрепата си за кабинета "Борисов 2". Това стана ясно от изявленията на Румен Петков и Емил Кало по време на пресконференция в централата на партията.

Причината са генерални политически различия между партията на Георги Първанов и ГЕРБ, РБ и ПФ. Пример за такива различния е приемането на Изборния кодекс, стана ясно от изявлението пред медиите.

АБВ днес не са били поканени на срещата в Народното събрание, на която ГЕРБ, заедно с Патриотичния фронт и партиите, подкрепящи правителството, преговаряха за консенсус по Изборния кодекс. Това също е оказало влияние на формацията за решението им да обмислят напускане. 

По време на пресконференцията от АБВ обявиха, че, ако вземат решение на конгреса да излязат от управление, Ивайло Калфин ще сдаде министерския пост.  

Депутатите от ГЕРБ очакват и се надяват правителството да остане стабилно - независимо от решението на АБВ да оттегли подкрепата си от управлението. След заседание на ПГ на ГЕРБ е станало ясно, че ще се търси ново име за вицепремиер и социален министър след заседание на Съвета за развите. Все още не е ясно за кога ще бъде насрочено такова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай