Екошефка в Бургас плати с главата си за строежи в дюните

Директорката на РИОСВ – Бургас Детелина Иванова е уволнена

Екошефка в Бургас плати с главата си за строежи в дюните | StandartNews.com

Екошефка в Бургас плати с главата си строежи в дюните. Директорката на РИОСВ – Бургас Детелина Иванова е уволнена от служебния министър на околната среда и водите Асен Личев, защото е отменила забраната на строителство на дюните в местността "Каваци" - къмпинг "Смокиня" и "Веселие".

"Тя е направила мотивирано предложение за узаконяване на незаконно създадени обекти, които са поставени докато е имало забрана за строежи в къмпингите "Смокиня" и "Веселие"", обясни служебният министър на брифинг в МОСВ.

Със заповед на министър Емил Димитров от 9 април 2021 г. се променя режима в цялата защитена територия, като се допуска районът на къмпингите, както и плажната ивица, да се изключат от режима на опазването, поясни заместник-министър Емилия Тончева.

"Цялата концесия на плажа някак си излиза извън защитената територия. Самата заповед е изключително неясна и доста необоснована и по тази причина е отменена", обясни още зам.-министърът.

"Заварих 11 директори на РИОСВ, Национални паркове и Басейнови дирекции, за чиято длъжност не е проведен конкурс. Още не съм ги сменил. Уважавам професионализма, ако се докажат - да останат да работят, ако не - ги уволнявам веднага", посочи още министър Личев.

Друг проблем, с който се опитва да се справи служебното ръководство на МОСВ е забавянето на изготвянето на новите планове за управление на речните басейни и плановете за управление на риска от наводнения. Служебният министър отбеляза, че по времето на министър Нено Димов е сключен договор за консултански дейности със Световната банка за подготовка на плановете. Встъпителният доклад на Световната банка по този договор е бил забавен от някого в МОСВ, вероятно заместник-министър, посочи още Асен Личев.

"Има закъснения между 9 и 17 месеца по отношение на плановете, което застрашава да бъде образувана срещу страната нова европейска наказателна процедура", поясни служебният министър. Сега специалистите в МОСВ ще разработват плановете за управление с помощта на експертите от Световната банка, като ще се опитат да минимизират вредните последствия от тези закъснения.

Министърът отбеляза като успех за първия месец от управлението си приемането на Националната програма за управление на отпадъците от правителството.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай