Една комисия ще брани потребители и бизнес

Една комисия ще брани потребители и бизнес | StandartNews.com

Предлагат КЗП и КЗК да бъдат обединени в един орган

София. Една комисия да отговаря както за спазването на правата на потребителите, така и за гарантирането на равна конкурентна среда за бизнеса.

Това предвижда внесен в парламента законопроект за Комисия за защита на конкуренцията и потребителите. Текстът предвижда създаването на единен орган, който да съвмести функциите на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) и Комисията за защита на потребителите (КЗП).

Вносител на законопроекта е Йордан Цонев, председател на Комисията по бюджет и финанси към парламента и депутат от ДПС. Според внесения проект бъдещата Комисия за защита на конкуренцията и потребителите ще бъде ръководена от седем членове - председател, трима зам.-председатели и още трима членове. За сравнение, понастоящем КЗК се ръководи от седем души, а КЗП от трима. Председателят на бъдещото КЗКП ще се избира от Народното събрание с продължителност на мандата от 5 години. Неговото възнаграждение ще бъде в размер не по-голям от 90% от заплатата на председателя на парламента. Кандидатите за този пост ще трябва да имат най-малко десет години юридически опит. Зам.-председателите на бъдещата КЗКП ще бъдат предлагани от председателя и одобрявани също от Народното събрание.

Тримата зам.-председатели ще поемат съответно направленията "Защита на конкуренцията", "Защита на потребителите" и "Обществени поръчки и концесии". Това са и трите направления, по които ще работи новата комисия. Тя ще поддържа и електронни регистри относно издадените актове по законите за потребителите, конкуренцията, обществените поръчки и концесиите. Предвидени са солени глоби за всеки, който възпрепятства работата на КЗКП - от 1000 до 5000 лв. за физически лица и от 2000 до 8000 лв. за юридически лица. При повторно нарушение глобата става двойна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай