ДСБ отказа на Борисов

Тъмносините няма да посочат наследник на Венета Марковска

ДСБ отказа на Борисов  | StandartNews.com

София. ДСБ няма да предложи наследник на Венета Марковска. Изборът на съдия в Конституционния съд е опорочен. Това каза Светослав Малинов, член на Националното ръководство на партията.

Смятаме, че е принизено достойнството на парламента и на Конституционния съд, и всяка отговорна партия не бива да участва на този етап в избора на конституционен съдия, обясни Малинов. Според него договорките между партийни лидери за тези позиции са един отвратителен прецедент и цялата отговорност за това трябва да бъде прехвърлена върху премиер Бойко Борисов.

Опитът му да прехвърли отговорността върху други политически партии не се увенчава с успех и най-малкото ДСБ ще участва в това, каза Малинов. Според него Екатерина Михайлова е била един достоен кандидат за Конституционния съд. Но нейният авторитет е прекалено висок, за да участва в една вече опорочена процедура, обясни Малинов.

В неделя премиерът Бойко Борисов предложи на тъмносините да излъчат номинация за мястото на Марковска в Конституционния съд. Това стана, след като СДС не успя да излъчи кандидат. Номинираният от лидера на сините Петър Стоянов не се съгласи да приеме поста. Той обаче не срещна подкрепа и от сините депутати.

Според тях кандидатурата на бившия президент е спусната от премиера Бойко Борисов на лидера им Емил Кабаиванов. Затова те смятат, че е пагубно за партията да участва в подобно начинание. Скандалът предизвика низ от предложения за оставки, които днес се гледат на Националния съвет на партията. На него трябва да се реши и дали СДС ще номинира нов кандидат, както и кой.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай