Дружество към МФ ще управлява кредитите със средства от ЕС

Дружество към МФ ще управлява кредитите със средства от ЕС | StandartNews.com

Акционерно дружество "Фонд мениджър на финансови инструменти в България", 100% от капитала на което са на държавата, учреди Министерски съвет. То ще бъде "мениджър на Фонда на фондовете" и ще отговаря за управлението на финансовите инструменти, които ще бъдат прилагани по програмите на ЕС.

С тези финансови инструменти ще се отпускат евтини заеми за реализацията на печеливши проекти. Капиталът на дружеството е 50 000 лв. С акта на правителството беше приет и уставът на новото дружество. На министъра на финансите се възлага да упражнява правата на държавата в дружеството, както и да сключи договори с членовете на надзорния му съвет. Предвижда се те да бъдат определени след съгласуване на предложения от вицепремиерите Томислав Дончев и Ивайло Калфин, както и с министрите на финансите Владислав Горанов, на регионалното развитие Лиляна Павлова, на икономиката Божидар Лукарски, на екологията Ивелина Василева и на земеделието Десислава Танева.

Създаването на Фонд на фондовете ще подобри възможностите за достъпа до финансов ресурс чрез използване на парите от ЕС, гласят мотивите. "Фонд мениджър на финансови инструменти в България" ЕАД ще изпълнява функциите и на холдингов фонд за инструментите за финансов инженеринг JEREMIE и JESSICA от програмния период 2007-2013 г. Това ще стане след изтичане на срока на споразуменията с Европейския инвестиционен фонд по Инициативата JEREMIE и Европейската инвестиционна банка по Инициативата JESSICA.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай