Другарско еврорамо за Сергей

Ти си нашият човек, гордеем се с теб, каза Мартин Шулц

Другарско еврорамо за Сергей | StandartNews.com

София. Другарско рамо от Европа получи лидерът на ПЕС и шеф на БСП Сергей Станишев. Съветът на европейските социалисти даде пълната си подкрепа за Станишев и кабинета "Орешарски".

"Сергей, благодаря, че водиш ПЕС, а също, че си водач на БСП!". С тези думи започна словото си шефът на Европарламента Мартин Шулц. Над 400 ключови социалисти от Стария континент, сред които шефът на евродепутатите от ПЕС Ханес Свобода, румънският премиер Виктор Понта, генералният секретар на ПЕС Ахим Пост, шефката на ПЕС-жени Зита Гурмай се включиха в заседанието, което се проведе в НДК. "Лесно е да се дойде, когато времената са добри, но е трудно, когато има протести", отбеляза Свобода.

Заседанието в НДК даде ясен знак, че сегашният шеф на европарламента Мартин Шулц ще е кандидатът на ПЕС за шеф на Европейската комисия след евроизборите догодина.

"Не се срещат често силни лидери, които публично да признават грешката си", каза Шулц по повод извиненията, които Станишев отправи заради нестихващите протести в България. "Ти не си тесногръд човек. Ти показа, че си мислещ човек - като всички хора, които след като допуснат грешка в работата си, я признават", добави депутат номер 1 в Брюксел. "Ти си лидер, важно е да сме самокритични, гордеем се с теб", обърна се той към Станишев. И добави: "Гордеем се с подкрепата на всички хора, които ти помагат. Европа трябва да бъде върната на своите граждани. Както каза ти, Сергей".

"Искам да благодаря за вашата солидарност спрямо българските социалисти и правителството на Пламен Орешарски", обърна се Станишев към делегатите. "Днес се нуждаем от вашата помощ, за да върнем социалната справедливост на хората и да преодолеем тежкото наследство, оставено от прeдоходното правителство. Целта не е постигната, не е лесно да се освободи обществото", добави Станишев. Станишев разказа пред форума, че първата стъпка на кабинета "Орешарски" е била да се увеличат детските, за да се подпомогнат младите семейства. "Г-н Орешарски има куража да изпълни своята програма, да изпълни това, което обещахме, а именно да върнем България на хората", заяви още Станишев.

"Трябва да започнем да подготвяме своята програма за европейските избори догодина", призова Станишев. Според него най-важните приоритети на ПЕС са справянето с младежката безработица, която в много страни вече е близо 50%. "Нуждаем се от нова индустриална политика", каза Станишев и даде пример с дългосрочната стратегия от плана "Орешарски" за икономическото развитие на България. "Ние няма да сведем глава пред политически и други интереси", заяви Станишев. "През последните месеци много хора в България се самозапалиха от отчаяние", припомни той протестиращите живи факли от февруарските бунтове. "Няма да позволим на хаоса да се върне и да се срине доверието в институциите", зарече се пред своите лидерът.

Евролевите подкрепиха Станишев и Орешарски пред погледа на около 500 протестиращи около НДК. Очакваният 20-хиляден протест не се състоя. Около конгресния център се събраха общо три протеста. Първи недоволството си от правителството и желанието му да махне пълната забрана за пушене искаха 30-ина души от "Коалиция без дим". След 10 ч обаче пред сградата започна да приижда и групата на основния протест и броят стигна около 500. Причина бе не само адската жега, но и опасението на бунтарите да не се опорочи протестът им. В петък вечер във Фейсбук спорихме дали трябва да сме пред пред НДК, защото рискуваме да ни свържат бунта само с една политическа сила - БСП, а ние протестираме срещу всички, обясни млада жена. Бунтарите бяха "ъпгрейднали" лозунгите си специално за европейските гости. Go away Stanishev (Махай се Станишев) се преплиташе с "Оставка" и "Мафия". Към обяд към митинга дойде още един протест - на Българското национално сдружение. Около 30 момчета и момичета издигнаха плакати срещу хомосексуалистите. Към 14,00 ч всички се разотидоха. Един човек припадна от жегите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай