Драма в Белоградчик. Полиция в дома на кмета

Гърми голям скандал за сметопочистването

Драма в Белоградчик. Полиция в дома на кмета | StandartNews.com

Следователи и служители на КПКОНПИ и на МВР влязоха рано тази сутрин в община Белоградчик. По неофициална информация прокуратурата разследва кмета Борис Николов за нередности, свързани с договори за сметопочистване. На място е и шефът на Националната следствена служба Борислав Сарафов, който е и заместник на главния прокурор, твърдят местни хора.

По техните думи пред дома на кмета има и три полицейски автомобила. Вероятно освен документи от общината, домът на кмета също ще бъде претърсен.

Засега няма официална информация какви са обвиненията на Борис Николов.

През февруари общинските съветници в Белоградчик поискаха оставката на кмета.

Кметът Борис Николов и председателят на общинския съвет Боян Минков са в остър спор от почти две години. Последната схватка между тях бе заради боклука. Преди дни Минков съобщи в социалните мрежи, че в качеството си на председател на Общински съвет Белоградчик е получил призовка да се яви в Административен съд Видин по дело, заведено от кмета Борис Николов срещу общинския съвет, за това, че са взели решение да се закупят камиони за сметопочистване, както и контейнери и кофи за боклук.

"Ние, десетимата общински съветници ще подадем сигнал до всички възможни институции за това, че оспорвате и за пореден път отказвате да изпълните решение на Общински съвет. Белоградчик не ви е бащиния", написа в социалните мрежи Минков.

Последва и отговор на кмета на Белоградчик, който обвини Минков и 10-мата общински съветници, че с предложението за закупуване на контейнери и сметосъбирачни машини, умишлено са се опитали да провалят усвояването на отпусната целева финансова субсидия, свързана с подобряване на инфраструктурата на града.

"Заведох дело в Административен съд - Видин поради това, че Вие не пожелахте да свикате заседание на Общински съвет за повторно разглеждане на това съдбоносно за общината ни решение. Съгласно Закона за местното самоуправление и местната администрация, когато председателят на Общински съвет в 14-дневен срок не свика заседание, кметът се обръща към Административния съд за разглеждане на случая", обясни още кметът Николов.

Мнозина определят двубоят между Минков и Николов с предизборна битка за следващия мандат начело на Белоградчик.

През февруари общинските съветници в Белоградчик поискаха оставката му след няколкомесечно напрежение между тях. Тогава те го обвиниха в некомпетентни решения, довели общината до тежко финансово положение, пълна непрозрачност и еднолично управление на града. На свой ред той определи критиките им като предизборна агитация.

За Борис Николов това е четвърти кметски мандат на община Белоградчик.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай