Драма на вота! Фотофиниш решава съдбата на страната

Какво показват новите проучвания

Драма на  вота! Фотофиниш решава съдбата на страната | StandartNews.com

Шест формации вероятно ще влязат в следващия парламент, сочат данни от национално проучване на социологическата агенция "Насока". С минимална разлика водят класацията ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, следват ги ДПС, "Възраждане", БСП и "Български възход".

Настоящото национално проучване е финансирано и реализирано съвместно от "Булевард България" и социологическа агенция НАСОКА. Изследването е проведено в периода 7-14 март 2023 г., сред 1200 пълнолетни български граждани от цялата страна.

Двете водещи политически сили са с изключително близки резултати и при очакваната избирателна активност е възможно сравнително малък брой гласове да доведат до разместване на върха, показва проучването.

"Продължаваме промяната-Демократична България" (ПП-ДБ) има минимална преднина от 0,6% пред основния си опонент ГЕРБ-СДС.

За коалицията ПП-ДБ посочват, че ще дадат гласа си 27% от посочилите име на партия/коалиция, за която ще гласуват, а за ГЕРБ-СДС - 26,4%. Сред избирателите, които заявяват, че със сигурност ще гласуват обаче, ГЕРБ-СДС повежда с минимална разлика пред ПП-ДБ.

Очертава се интрига и за третото място, за което спорят ДПС и "Възраждане", коментират социолозите, информира БТА. Двете формации са с близки електорални дялове - ДПС е с 13,2%, а "Възраждане" - с 12,2%.

На пета позиция, според данните, е БСП с 6,2% от твърдо решилите да гласуват.

"Български възход" са с 4,3%. Останалите политически сили, към момента, са с ниски шансове за представителство в 49-ото Народно събрание. Най-близо до 4-процентовата бариера са "Левицата!" с 3,1% и "Има такъв народ" с 3%.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай