ДПС готови за разговори за съдебната реформа

ДПС готови за разговори за съдебната реформа | StandartNews.com

ДПС няма да откаже разговори за съдебната реформа, ако бъде отправено искане за това. Това обяви в Пловдив лидерът на Движението Лютви Местанпо време на заседанието на Националния съвет на Младежкото ДПС в Пловдив.

По думите му вече е имало намеци за среща по тази тема, но според него "е недопустимо същите хора, от които се правят тези намеци, да твърдят в публичното пространство, че ДПС са камъчето в обувката на реформата и основният крепител на статуквото на системата", пише БНР.

Все пак ние сме отворени за диалог, каза още той. Съдебната реформа забуксува и е ясно, че не може да се осъществи по модела на Реформаторския блок, коментира Лютви Местан. Защото според него "реформата трябва да е компетентна и да има висок кредит на обществено доверие, а при реформаторите липсват и двете предпоставки."

Той добави, че РБ вече се превръща в проблем за осъществяването на съдебната реформа заради агресивния тон, с който реформаторите се опитват да я наложат.

Местан допълни, че "ГЕРБ трябва да променят ролята си в този процес. Премиерът Бойко Борисов, от подкрепящ реформата на реформаторите, трябва да приеме ролята на основен двигател на съдебната реформа. Борисов е далеч по-диалогичен от своите реформаторски партньори, които стесниха подкрепата за конституционните реформи."

Той коментира и предстоящите местни избори, като припомни, че "В последните дни след срещата ни с колегите от НДСВ искам да кажа, че в някои общини е възможно да стигнем и до споразумение за явяване в рамките на либералното семейство, в което членуваме. Знаете, че ние сме в Алианса на либералите и демократите в Европа и е възможно по отношение на кандидатите за кметове в определени райони да имаме общи кандидати", допълват от пресцентъра на парията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай