ДПС чака подкрепа от БСП за мораториума

ДПС чака подкрепа от БСП за мораториума | StandartNews.com

София. ДПС очаква парламентарната група на БСП за това дали ще подкрепи или не решението да бъде сезиран Конституционния съд заради удължения мораториум за продажба на земеделска земя. Това съобщи Лютви Местан. Той уточни, че всички от парламентарната група на ДПС са се подписали по искането за сезиране. Те са 36 на брой, а необходимите подписи трябва да са 48.

Лютви Местан изтъкна, че се надява на подкрепа от БСП. Не е ясно кога от БСП ще излязат с решени, защото лидерът на партията Сергей Станишев е на работно посещение в Израел.

„Ако евентуално, не бих искал дори да допусна такъв вариант, защото този казус трябва да намери своето решение, в духа на статута на България като пълноправен и коректен член на ЕС. Ако все пак не получим подкрепа, аз ще напиша еднотипово писмо до другите 5 органа на държавно управление, които имат право да се обърнат към Конституционния съд. Това са: президентът, Министерския съвет и тримата големи от съдебната власт - главният прокурор, председателят на ВКС и председателят на ВАС. Предполагам, че ще изпратя приложено искането с много кратък текст, че парламентарната група, водена от категоричното си убеждение, че решението е противоконституционно, състави текст на искане, събра 36 подписа, но за съжаление не успя да постигне изискуемия минимум от подписи, поради което се обръщаме към тях, ако евентуално уважат мотивите в това искане, да се възползват те от правото си по Конституция да сезират Конституционния съд". Това е друг вариант, който разви Местан, ако евентуално БСП не подкрепи решението на ДПС.

Най-вероятно БСП ще обяви своето решение дали ще даде своята подкрепа на депутатите от ДПС до края на седмицата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай