ДПС шамароса нецензурния Асен Василев, дава свой вариант за пенсиите

Петър Чобанов представи пакета мерки на Движението

ДПС шамароса нецензурния Асен Василев, дава свой вариант за пенсиите | StandartNews.com

С революционна идея за пенсиите излиза ДПС. Тя е част от пакета мерки, който Движението ще представи между първо и второ четене на актуализацията на бюджета. Новината съобщи доц. Петър Чобанов, депутат от ДПС и бивш финансов министър.

Ние имаме ясни послания към хората, че сме готови да подкрепим земеделците, общините, пенсионерите, полицаите вероизповеданията, съобщи доц. Чобанов в интервю за бТВ. И обясни пакета мерки на ДПС.

Предлагаме земеделците да бъдат подкрепени с 328 млн. лв. Изчисленията сме направили на база колко са нараснали разходите им за торове, горива, за фуражи на животновъдите, които са в особено тежко положение, обясни доц. Чобанов. И каза, че ако парламентът не подкрепи сектора, той няма да се справи.

Получихме едно писмо от МФ, че има 5 милиона за малки и микропредприятия, но ще ги дадат в края на година. Не, помощта трябва да е навременна. Тя вече е закъсняла, но нека дойде поне сега, а не в края на годината, категоричен бе народният представител от ДПС.

Движението предлага още допълнителни 300 млн. лв. за общините, защото така тези пари най-бързо ще стигнат до хората. За уязвимите групи за пореден път предлагаме 50 млн. лв. за дърва и пелети, които така и не бяха приети предния път, а цената продължи да скача. Хората не могат да си доставят дърва, каза доц. Чобанов.

Ще настояваме допълнително да се увеличат възнагражденията на полицаите, тъй като те изостават. А виждаме, че сигурността на една държава, особено в ситуация като сегашната, е много важна. Това е наш приоритет и предлагаме вдигане на заплатите, допълни финансистът.

ДПС предлага и подкрепа за вероизповеданията, чиито разходи също многократно се повишиха.

Разбира се, имаме предложения и за пенсиите. За да стигнат до сегашното ниво, причината бе добавката от 120 лв., която ДПС наложи в предната актуализация на бюджета, припомни депутатът.

Какво се случи след това. Първо финансовият министър каза, че този бюджет слага край на бедността. После – че няма да има пенсия под линията на бедност. А накрая видяхме поантата в думите му - вулгарното и цинично изказване по повод бедните от трибуната на НС, заяви доц. Петър Чобанов.

Това, което ние сега предлагаме, е добавка от 120 лева за най-бедните, за да няма наистина пенсия под линията на бедността. Предложението ни е: 14 % увеличение на пенсиите, плюс запазване на 60-те лева Ковид-добавка без да влиза тя в пенсиите, тъй като това изкривява пенсионния модел, плюс още 60 лв. за най-бедните, тоест общо 120 лв. за тях, обясни доц. Чобанов.

Имаме и предложения, които засягат бизнеса. За компаниите помощите за енергия, за газ трябва да продължат, допълни той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай