Сряда,

ДПС шамароса нецензурния Асен Василев, дава свой вариант за пенсиите

От: СТАНДАРТ -
19124
ДПС шамароса нецензурния Асен Василев, дава свой вариант за пенсиите
A
A
A

С революционна идея за пенсиите излиза ДПС. Тя е част от пакета мерки, който Движението ще представи между първо и второ четене на актуализацията на бюджета. Новината съобщи доц. Петър Чобанов, депутат от ДПС и бивш финансов министър.

Ние имаме ясни послания към хората, че сме готови да подкрепим земеделците, общините, пенсионерите, полицаите вероизповеданията, съобщи доц. Чобанов в интервю за бТВ. И обясни пакета мерки на ДПС.

Предлагаме земеделците да бъдат подкрепени с 328 млн. лв. Изчисленията сме направили на база колко са нараснали разходите им за торове, горива, за фуражи на животновъдите, които са в особено тежко положение, обясни доц. Чобанов. И каза, че ако парламентът не подкрепи сектора, той няма да се справи.

Получихме едно писмо от МФ, че има 5 милиона за малки и микропредприятия, но ще ги дадат в края на година. Не, помощта трябва да е навременна. Тя вече е закъсняла, но нека дойде поне сега, а не в края на годината, категоричен бе народният представител от ДПС.

Движението предлага още допълнителни 300 млн. лв. за общините, защото така тези пари най-бързо ще стигнат до хората. За уязвимите групи за пореден път предлагаме 50 млн. лв. за дърва и пелети, които така и не бяха приети предния път, а цената продължи да скача. Хората не могат да си доставят дърва, каза доц. Чобанов.

Ще настояваме допълнително да се увеличат възнагражденията на полицаите, тъй като те изостават. А виждаме, че сигурността на една държава, особено в ситуация като сегашната, е много важна. Това е наш приоритет и предлагаме вдигане на заплатите, допълни финансистът.

ДПС предлага и подкрепа за вероизповеданията, чиито разходи също многократно се повишиха.

Разбира се, имаме предложения и за пенсиите. За да стигнат до сегашното ниво, причината бе добавката от 120 лв., която ДПС наложи в предната актуализация на бюджета, припомни депутатът.

Какво се случи след това. Първо финансовият министър каза, че този бюджет слага край на бедността. После – че няма да има пенсия под линията на бедност. А накрая видяхме поантата в думите му - вулгарното и цинично изказване по повод бедните от трибуната на НС, заяви доц. Петър Чобанов.

Това, което ние сега предлагаме, е добавка от 120 лева за най-бедните, за да няма наистина пенсия под линията на бедността. Предложението ни е: 14 % увеличение на пенсиите, плюс запазване на 60-те лева Ковид-добавка без да влиза тя в пенсиите, тъй като това изкривява пенсионния модел, плюс още 60 лв. за най-бедните, тоест общо 120 лв. за тях, обясни доц. Чобанов.

Имаме и предложения, които засягат бизнеса. За компаниите помощите за енергия, за газ трябва да продължат, допълни той.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички