ДПС с остра позиция срещу Радев в Брюксел

Има опасност от етническо напрежение заради негови изказвания

ДПС с остра позиция срещу Радев в Брюксел | StandartNews.com

Тримата европейски депутати от ДПС/Обнови Европа-Илхан Кючюк, Искра Михайлова и Атидже Алиева изпратиха писмо до всеки евродепутат в Брюксел, всички либерални партии, членуващи в партията АЛДЕ, либерални комисари и либерални неправителствени организации, касаещо  поведението на президента Румен Радев, съобщават от ДПС на сайта си.

От партията посочват, че поводът е недопустимият въпрос коя е „родината-майка“ на българските турци.  Писмото е озаглавено "Провокативен акт срещу малцинствата в България"  и в него се казва:"Този акт е безпрецедентен в 31-годишната демократична история на България.Той предизвика вълна от неодобрение сред българските граждани от турския етнос и мюсюлманите - и не само сред тях - и хвърли сянка върху българския етнически модел на заедност на гражданите".

Евродепутатите отбелязват, че са получени  „стотици оплаквания от различни български граждани" и че  президентът  е нарушил чл. 92 на Конституцията, според който президентът олицетворява единството на нацията. Партньорите на България в ЕС и НАТО са приканени "да не останат безразлични към тези действия на президента Радев", които според авторите на писмото "могат да поставят под сериозна заплаха демокрацията в България и етническия мир".

 „Целта на президента Румен Радев е да получи подкрепа във вече започналата неофициално кампания за президентските избори, в които той е кандидат, от националисти, крайнодесни и радикални елементи в българското общество, чрез използване на език на омразата“. пишат още членовете нa Европейския парламент.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай