Вторник,

ДПС с нова цел. Свързана е с културното наследство

От: СТАНДАРТ -
1108
ДПС с нова цел. Свързана е с културното наследство
A
A
A

ДПС слага като приоритет за бъдещото редовно правителство развитието на културно-историческото наследство като ресурс за развитие на регионите. Това заяви евродепутатът Искра Михайлова в село Гърмен.

Заедно с председателя на ДПС Мустафа Карадайъ те посетиха античния римски град Никополис ад Нестум (в превод – Град на победата), който е и единственият град в Родопите от периода на римското владичество. Намира се до с. Гърмен  и е основан от император Траян в чест на победата над даките.

Ден по-рано Централният предизборен лъч на ДПС посети и двете най-големи туристически атракции около пазарджишкото село Дорково - Плиоценския парк, с огромния мамут, както и непристъпната средновековна крепост Цепина по времето на деспот Алексий Слав.

Културно-историческото ни наследство в неговата цялост и пълнота може да ни обединява, може да ни служи и за икономическо развитие и просперитет - и на регионите, и на държавата. Ако някой ползва историята за разделение, то ние се опитваме да демонстрираме обратното. Историята може да служи за обединение и за развитие, заяви Мустафа Карадайъ.

Обикаляйки цялата страна, посетихме останки на римски градове, тракийски гробници и градове, неолитни селища и го направихме с две цели. Едната е да демонстрираме пред цялото общество в България, че за Движението за права и свободи културно-историческото наследство на България е ресурс, който може и трябва да бъде развит, защото ще подпомогне за развитие на регионите, каза Михайлова.

И добави: "Втората цел е – ние показваме на всички наши структури колко е важно в планирането и на местното развитие, и на регионалното развитие, да включват този елемент. Защото България е на трето място в Европа по културно-исторически забележителности.".

Тя припомни, че България има третата по голема културна съкровищница в Европа.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com