ДПС с манифест за изборите. 5 големи цели

Движението сложи на масата мащабна програма за излизане от демографската криза

ДПС с манифест за изборите. 5 големи цели | StandartNews.com

Пет големи цели си постави ДПС, излизайки пред хората на изборите за 50-о Народно събрание и европейски парламент. Движението е единствената партия, представила до момента предизборната си програма. То публикува манифест "Всички заедно за обновим България и Европа", в който заложи национална визия за ускорено икономическо развитие, национална инвестиционна програма, енергийна стратегия и Стратегия за селските райони. А също така - 

отбранителна доктрина на ЕС

и европейски сили за сигурност.

ДПС обвързва европейските и националните политики в обща цялост. И заявява, че "работи по развитието на европейските политики като елемент от националните политики и издига общи приоритети за своята работа в полза на българските граждани, както в Европейския парламент, така и в Българското Народно събрание". Знаково, в Деня на Европа, 9 май, делегация на ДПС, начело с лидера Делян Пеевски, се срещна с посланиците на страните членки на ЕС.

Изпълнението на тези политики е възможно само при национално обединение, национална визия за развитие и обединени усилия на българските граждани, категорично е Движението.

Приоритет на приоритетите за ДПС е демографското бъдеще на България. Тази цел бе зададена от почетния председател на ДПС д-р Ахмед Докан още миналата година. И бе потвърдена от ХI Националната конференция на партията. Тя излезе с решение за създаване на национална доктрина "Бъдещето на България са българските граждани!".

Затова глава първа от Манифеста на ДПС основателно носи заглавието: 

Бъдещето на България са българските граждани

Демографска политика.

ДПС заявява, че единствен изход от демографската катастрофа на България е координиран подход за ефективното управление на демографските процеси, който обхваща всички равнища на управление и всички участници в икономиката и обществото по демократичен и приобщаващ начин. Това означава, че елементи от ефективната демографска политика са: икономическото развитие, социалните гаранции, личната и социалната сигурност, достъпът до здравеопазване, качественото образование и системи за квалификация и преквалификация, добрата инфраструктура, транспортната свързаност, екологичната ефективност и превенцията, адаптацията към промените на климата, културата и културните институции.

Манифестът предлага конкретни мерки за преодоляване на демографските проблеми. В здравеопазването ДПС се ангажира да работи за национална здравна карта и преструктуриране на общинските лечебни заведения в координация с местните власти, за осигуряването на достъпност до качествено медицинско обслужване за всички граждани, независимо къде живеят -  в градовете или малки и отдалечени населени места.

ДПС предлага още 

конкретни програми за детското и майчиното здравеопазване

И настоява за увеличение на средствата в годишните бюджети на НЗОК за извънболнична помощ, профилактика и превенция с цел откриване на социално значими заболявания на възможно най-ранен етап.

Необходима е нова визия за социалната политика в България, основана на Социалния стълб в общата европейска политика, заявява ДПС. И предлага тази нова визия с дългосрочен хоризонт да е координирана с всички политики - здравеопазване,  образование, регионална политика, местно самоуправление, култура, транспорт, околна среда. За реализацията й партията е уверена, че България трябва да използва пълноценно всички инструменти на европейската солидарност, но и за провежда национални програми.

Изключително важно е тази социална политика да е 

адресирана към младите хора, младите семейства

активното трудоспособно население на България, се казва в Манифеста на ДПС. Партията е категорична, че ДПС ще продължи своята политика за подкрепа на пенсионерите.

Основна стъпка за преодоляване на демографската катастрофа според ДПС са целенасочените инвестиции в общините в селските райони, както и инвестициите в пътна, водна инфраструктура, управление на отпадъците, достъп до интернет и комуникационни мрежи, както и транспортни услуги.

В образованието ДПС залага на модернизация и дигитализация на образователния процес и учебната база, програмно финансиране на училищното образование и квалификация през целия живот. Според ДПС качественото образование отваря вратите на европейския пазар на труда, от който част е и българският пазар на труда.

Културата, културното наследство и културната памет са основа за национална гордост, самосъзнание, но и европейска принадлежност, категорично е ДПС. Движението вижда културата - наследство, памет, живо изкуство, и културните институти - театри, музеи, библиотеки, читалища, архиви като огромен и все още 

неизползван ресурс за развитие на регионите 

и подобряване на средата на живот. Затова ще работи всеки български младеж да има възможността чрез национални или общински програми да опознае богатото културно и историческо наследство на България.

ДПС ще работи за това всеки европейски гражданин да се чувства задължен да опознае българската култура, културно наследство и традициите на всички етнически и религиозни групи на българското общество, пише в Манифеста на партията за изборите.

Сигурността и защитата на българските граждани е фундамент за ДПС. 

България е член на ЕС и НАТО и българската политическа система носи отговорността да подкрепя и развива българското участие в осигуряване на колективната сигурност, се казва в Манифеста. Според документа модернизацията на въоръжените сили на България е жизненоважна както за сигурността и отбраната на страната ни, така и за общата европейска сигурност. Затова ДПС ще работи за изграждане на отбранителната доктрина на ЕС, европейски сили за сигурност и пълноценно участие на България в тях.

Манифестът разглежда 

енергетиката като част от сигурността

и защитата на българските граждани, като ключов елемент на националната сигурност. ДПС предлага разработването на нова Енергийна стратегия на България, в която ще намерят място въвеждането на иновации и нисковъглеродни технологии в енергийния отрасъл до 2050 година в контекста на общите Европейски стратегии.

За ДПС ключов елемент от националната сигурност е продоволствената сигурност. Движението ще инициира изготвяне на Стратегия за селските райони, основана на свободното изразяване на мнението и експертизата на земеделските производители, академичните среди, браншовите организации и потребителите.

Развитието на българското земеделие  в контекста на сигурността изисква: инвестиции за модернизиране на стопанствата, в предприятията за преработка, в напояването, в наука, иновации, технологии, инвестиции в образование, обучения, умения. Необходима е национална 

целева подкрепа за малките земеделски производители

особено в планинските райони, категорично е ДПС.

Разглеждайки националната сигурност, ДПС акцентира на проблемите с миграцията и измененията в климата, като предлага целенасочено национално и европейско финансиране на проекти за превенция на риска.

Ускореното икономическо развитие е третият стълб от Манифеста на ДПС. Тук политиките, които Движението предлага са тясно обвързани с европейските. ДПС ще работи за ускорен, иновативен икономически растеж, за устойчиво, зелено-ориентирано развитие на ключови сектори с потенциал за догонващ икономически растеж - енергетика, селско стопанство, отбранителна индустрия, за развитие на икономиката на знанието - дигитализация, високи водородни технологии, подкрепа за IT сектора и икономика на нематериалните активи.

Насърчаване на стратегически инвестиции чрез активната помощ на държавата и участието º във всички фази на инвестиционния процес с цел ускоряването му, пише още в Манифеста.

Мерките предвиждат публична общинска инвестиционна програма - програмно бюджетиране на всички инвестиционни проекти на общините и интегрирането им в националната капиталова бюджетна програма. Ефективно инвестиране на инструментите на солидарност на ЕС е необходимо 

условие за подкрепа на българската икономика

местните власти, смята партията. Затова в Брюксел евродепутатите на ДПС ще работят за реализирането на три големи цели: 

* Фонд за суверените на европейската индустрия;

* Програми за подкрепа на отбранителната индустрия;

* Нови редакции на подкрепа от ЕС към страните членки и МСП по заемната формула на Механизма за възстановяване и растеж Ново поколение.

Политически реализъм и прагматизъм е заглавието на четвъртия стълб от Манифеста на ДПС. Движението ще работи за институции без корупция, отворени за гражданите. 

ДПС призовава за националноотговорно поведение и преосмисляне на характера и предимствата на коалиционните управления като основен инструмент на действащата демокрация в ЕС, пише в Манифеста. Според Движението коалиционните управления разширяват диапазона на управленските програми, гарантират взаимен контрол на участниците в коалицията и  представляват широк кръг от избиратели.

ДПС издига близостта до хората и техните проблеми като политическа отговорност, но и като изискване за бъдеще на който и да е политически проект, пише в Манифеста. Логично - слоганът на Движението за изборите е "Заедно с хората".

България - лидер на Балканите 

бе голямата цел, която ДПС си постави с ХI Национална конференция. Изпълнението й започва със създаването на национална доктрина "Бъдещето на България са българските граждани!". И преминава през инвестиции в здравеопазване, образование, социална политика, развитие на селското стопанство. Също така, през Общинска инвестиционна програма, която да развива и малките населени места. В унисон с тези решения на най-висшия форум на партията е последният - пети стълб, от Манифеста за изборите, озаглавен: "България - фактор в регионалното развитие и лидер на процеса на включване на измеренията на Югоизточна Европа в общата европейска политика".

За ДПС запазването на хомогенността на ЕС чрез неговото реформиране е външнополитически и национален приоритет.

Отстояваме ролята и действията на ЕС и подкрепящата Украйна международна общност, както и провеждането на ефективна и последователна обща европейска външна политика и политика за сигурност, категоричен е Манифестът. Според него отношението на ДПС към Република Турция е като към стратегически партньор на ЕС. В този контекст се вписват и добросъседските отношения между двете страни, обединени от общи предизвикателства и общи цели, свързани както с мигрантския натиск, така и с напредък в икономическите връзки, с развитието на търговията и туризма между двете страни.

Мирът е ценност от висш порядък

но и отговорност, която ДПС е поемала от момента на своето създаване. Призвание на ДПС е да отстоява мира - човешко благо, право и отговорност, заявява партията.

  • Движението сложи на масата мащабна програма за излизане от демографската криза
  • Национална визия за ускорено икономическо развитие, инвестиционна програма и Стратегия за селските райони предлага партията

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай