ДПС: Промяна. 3 приоритета за кабинет

Движението би подкрепило правителство, предложено от трите нови партии в парламента

ДПС: Промяна. 3 приоритета за кабинет | StandartNews.com

ДПС разчита вота на избирателите като желание за промяна. Това заяви лидерът на Движението Мустафа Карадайъ по време на консултациите при президента Румен Радев за съставяне на правителство. В разговора участваха заместник- председателите Йордан Цонев и Ахмед Ахмедов, както и Хамид Хамид, член на ЦОБ. В консултациите се включи и вицепрезидентът Илияна Йотова.

През последните 4 години ние от ДПС не спряхме да повтаряме, че е нужен диалог - между институциите, между политическите партии, за да има нормалност в политиката, заяви Карадайъ. Той бе категоричен, че ДПС няма да подкрепи правителство на партии, които загубиха избори. Едната загуби над 300 000 глада и 20 мандата, другата загуби над 450 000 гласа и над 37 мандата, припомни лидерът на Движението.

Ние, ДПС, имаме скромен ръст на изборните резултати, 20 000 гласа повече, 4 мандата повече, каза Мустафа Карадайъ. Той изрази готовност за евентуална подкрепа на правителство, предложено от трите нови партии в парламента. Но заедно с това бихме казахме евентуални приоритети, които биха могли да бъдат приоритети на това правителство, заяви Карадайъ. И ги изброи:

1. Борбата с Ковид-кризата и по-конкретно  социални и икономи мерки в помощ на хората и бизнеса, ускорена ваксинация

2. Изготвяне на плана на възстановяване и устойчивост. Това е наша тема от септември миналата година, както и подготовката ни като държава за следващия оперативен период, подчерта лидерът на ДПС.

3. Достойното ни членство в евроатлантическите структури. В Европа текат много важни дебати и България трябва да участва в тях с достойнство, категоричен бе Карадайъ.

Ако говорим за по-сериозен мандат, трябва да видим и програмата за ускорено икономическо развитие на България, подчерта Карадайъ четвъртия приоритет на Движението за подкрепа на ново правителство. Темповете на растеж не са достатъчни, 2 на сто икономически ръст не е достатъчно, България трябва да има поне три пъти по-ускорено икономическо развитие, каза още Мустафа Карадайъ. И заяви, че ДПС очаква да бъдат представени програмите и приоритетите на кандидатите за министър-председател и правителство.

Знаете колко са значими предизвикателства пред България какво във вътрешен, така и във външен план. Те изискват възможно най-бързо да бъде съставено оперативно, отговорно правителство с необходимата устойчива парламентарна подкрепа, каза президентът Радев, откривайки разговора с ръководство на  ДПС.

Радвам се, че вашата партия днес е тук на тези консултации, защото разчитаме на вашите дългогодишни парламентарни опит и традиции в една много важна мисия - да се намери верният баланс между необходимостта от неотложни законодателни промени, които, разбира се ангажират енергията на това Народно събрание, и много важната задача - съставяне на правителство, каза президентът.

В никакъв случай не искам да създавам някакво убеждение, че аз като президент тикам този процес в някаква определена посока, но съм длъжен като президент да не пренебрегвам нито една опция, която ми вменява конституцията. Затова пред вас също - при определена хипотеза, само подчертавам, стои въпросът и за трети мандат, каза още Румен Радев. И продължи: "Ще бъда благодарен да чуя вашите виждания относно механизмите, условията, ситуацията по създаваме на кабинет, вашите виждания относно приоритизирането на най-важните закони, внесени като проекти, отношението по Плана за възстановяване и устойчивост. Това правителство ще бъде знаково, тъй като периодът 2021 - 25 г. ще е ключов за десетилетия напред."

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай