Четвъртък,

ДПС представи на Вера Юрова промените в Конституцията

От: СТАНДАРТ -
113
ДПС представи на Вера Юрова промените в Конституцията
A
A
A

Пълното премахване на т.нар. "златни паспорти", разработеното от ДПС антикорупционното законодателство и подготвяните от Движението промени в Конституцията представи днес лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ пред Вера Юрова, зам.-председател на Европейската Комисия по ценности и прозрачност.

На разговора присъстваха още зам.-председателят на ПГ на ДПС Хамид Хамид, член на правната комисия в 47-ото НС и съпрезидентът на АЛДЕ Илхан Кючюк, докладчик на Renew Europe в Комисията по правни въпроси на ЕП.

Четем със загриженост докладите на Европейската комисия и препоръките в тях. Затова и подготвихме законодателни промени за преодоляване на проблемите в България, каза Мустафа Карадайъ и представи идеите на ДПС.

Една от темите са т.нар. "златни паспорти" - придобиването на гражданство чрез инвестиции, каза лидерът на ДПС.

С оглед на препоръките ние внесохме законопроект, с който изобщо премахваме възможността чрез инвестиции да се придобива гражданство, съобщи Карадайъ.

Внимателният ни анализ на действието на инвестиционното гражданство през последните 9 години установи, че тази правна норма не изпълнява функциите, за които е въведена - привличане на инвестиции, каза Хамид Хамид. И допълни: "Нещо повече - възлагаме и пълна проверка на всички конкретни случаи за предоставяне на българско гражданство от съществуването на този механизъм до момента като предвиждаме и разпоредба, според която при установяване на нарушения незабавно ще бъде открита процедура за отнемане на българското гражданство".

Инициативата на ДПС за премахване на инвестиционното гражданство е изключително добра новина, заяви Вера Юрова и припомни, че това съответства на многократните препоръки, отправяни от Европа към България. Юрова изрази надежда, че българският парламент ще подкрепи предложението.

Еврокомисарят приветства предварителния диалог и подчерта важността на готвените промени, тъй като те стъпват на основата на направените към България препоръки от международни институции като ЕК, Съвета на Европа и Венецианската комисия. Тя изрази надеждата, че ще бъде намерена политическата воля и решителност за отстраняване на проблемите.

Вера Юрова специално изтъкна дейността на Илхан Кючюк като докладчик на Европарламента по редица горещи въпроси.

Еврокомисар Юрова пожела успех на Карадайъ по време на утрешните му срещи на високо ниво в Брюксел.

Лидерът на ДПС ще е на посещение в централата на партия АЛДЕ и ще има среща с народни представители от Република Северна Македония.

След това Карадайъ ще разговаря с Хуан Фернандо Лопез Агилар, председател на Комисия по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (LIBE), както и с Адриан Васкез Лазара, евродепутат и председател на Комисията по правни въпроси на ЕП.

Лидерът на ДПС ще се срещне още със Стефан Сежурне, председател на групата „Обнови Европа“ в ЕП. Карадайъ ще разговаря и със Софи ин‘т Велд, евродепутат, председател на Група за наблюдение на демокрацията, правовата държава и основните права към Комисия LIBE в ЕП.

В Брюксел Мустафа Карадайъ ще даде и брифинг за представители на български медии.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички