Неделя,

ДПС: Можем да въведем машинното гласуване

От: Редактори -
A
A
A

Според лидера на ДПС Мустафа Карадайъ страната ни вече има опит с машинното гласуване и спокойно може да го въведе. В същото време Движението иска машините за гласуване и софтуерът за тях да са държавна собственост. Това сподели Карадайъ при президента Румен Радев, където обсъждаха проблемите на изборното законодателство.

"Изборното законодателство винаги може да се усъвършенства. Поне за последните може би повече от 20 години имах възможността да се занимавам с избори както от страна на държавата, така и от страна на политическа партия. И мисля, че имаме малко опит в тази сфера", каза Карадайъ при президента Румен Радев за проблемите в изборния процес.

"Проблемите са доста, защото във времето парадигмата за промяната на изборното законодателство не е било да се улесняват българските граждани, а в друга посока. Обикновено властимащите променят по тяхно усмотрение законодателството, така че да имат определен авантаж на първи предстоящи избори. Но практиката и опитът показват, че такива промени са се обръщали срещу тези, които са правили тези промени. Всичките проблеми трудно бихме ги изброили за един ден. Може Изборният кодекс да се опрости до такава степен, че да улесни всички - и избирателите, и администрацията. Най-важно е да се спазва Конституцията'', коментира още Карадайъ. Всички въпроси, като технологията на гласуване, са второстепенни, ако гражданските права са отнети със закон. Ето защо трябва да тръгнем от Конституцията и да гарантираме правото на всеки български гражданин да избира и да бъде избиран'', допълни председателят на ДПС.

"Мисля, че имаме опит с машинното гласуване. Като държава сме показали, че можем да го направим. Но всяка една добра идея може да се изкриви с най-различни оправдания във времето. Позицията на ДПС е ясна - техниката за машинното гласуване трябва да е собственост на държавата, софтуерът също трябва да бъде изготвен от държавата. Ако държавата организира машинно гласуване, ние ще го подкрепим'', отбеляза той по отношение на въпроса с машинното гласуване.

"Друго много важно е Народното събрание и президентската институция да гарантират конституционните права на българските граждани. Всякакви термини, като уседналост, се използват като параван за отнемане на гражданските права и ние ще бъдем категорично против това. За преференциите като тема ние сме изразявали нашата позиция. Темата се използва популистки зад паравана на мажоритарния избор'', добави в заключение Мустафа Карадайъ.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички