ДПС към Радев: Питайте Кирил Петков за родината му (ОБНОВЕНА)

Скандал при президента

ДПС към Радев: Питайте Кирил Петков за родината му (ОБНОВЕНА) | StandartNews.com

Моята родина е България и мисля, че всички тези 51 години, които имам, са абсолютно и категорично доказателство за това. Но освен прародина, ако погледнем и пра- прародината ни, защото на база исторически факти, тя се оказва може би да е обща. Това категорично заяви лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ на президента Румен Радев, който се опита за пореден път публично да защити икономическия си министър Кирил Петков, този път - нападайки персонално Карадайъ.

ВИЖ ОЩЕ: Карадайъ за престрелката с Радев: Политическа немощ!

"Въпросът за гражданството и да си гражданин на България не означава само да имаш паспорт, а да носиш България в сърцето си, в цялото си сърце. Веднага се срещнах с Петков, и го запитах: Вие ще ми кажете ли коя е вашата родина-майка - България или Канада. И получих еднозначен отговор - България. Вие, г-н Карадайъ ще ми кажете ли коя е вашата родина-майка?", провокира го Радев.

Нарушаването на конституцията е една огромна криза, една огромна пропаст в демокрацията в страната ни, продължи отговора си Мустафа Карадайъ. И категорично заяви: "Лицемерието в политиката е основен инструмент в последните години. Различните аршини за разбирането на Конституцията са факт в момента. За една част от гражданите, чиито права са ограничени от закони, а никой не реагира. А от друга страна, когато конституцията забранява определени действия, защото става въпрос за други хора, се казва: "какво толкова". А по отношение на скандала с Кирил Петков, колкото по-рано бъде изяснен, толкова по-добре за демокрацията. Нарушаването на Конституцията е един от основните проблеми и е дори пред другите кризи, защото това е огромна криза, пропаст в демокрацията в страната.".

Не мога да остана безучастен, когато българският президент пита лидера на ДПС коя е неговата Родина, заяви и зам.-председателят на ДПС Йордан Цонев. Той попита дали подобен въпрос - коя е тяхната прародина, може да се зададе на бесарабските, молдовски или украинските българи. Ако някой от тях не отговори България, ние няма да го приемем за българин, каза Цонев.

Има родина и родина по произход, която се нарича прародина. Съжалявам, че тази лекция трябва да се дава пред българския президент, продължи Цонев. И се възмути: "Да питаме точно тази част от българското общество, доказала, че носи в сърцето си България, за разлика от Кирил Петков, който нищо не е доказал, е неуместно".

В конституцията пише, че човек с двойно гражданство не може да бъде депутат и министър. Не позволихме на Георги Пирински, на Жорж Ганчев, най-логично бе Петков да се оттегли до изясняване на казуса, категоричен бе Цонев.

С анти-ДПС риторика и омраза никой не може да прикрие политическата си немощ, категорично подчерта лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ пред журналисти след консултациите при Радев. В отговор на въпрос защо се стигна до словесната престрелка между двамата Карадайъ заяви: "Г-н Радев може би е изнервен малко, предвид политическата ситуация и това е разбираемо".

"А може би урокът от 30 години демокрация за правене на избори с анти-ДПС риторика явно още не е научен, но аз все пак да ви кажа: с анти-ДПС риторика и омраза нито една от кризите няма да бъде решена - нито социалната, нито здравната, нито икономическата, нито финансовата, нито политическата. Нещо повече - с анти-ДПС риторика и омраза никой не може да прикрие своята политическа немощ."

Ние изложихме нашите аргументи за необходимост от редовен кабинет, защото в този кабинет сега, служебния, има доста пропуски и нарушения, каза още Мустафа Карадайъ. И допълни: "Нека видим какво ще се предложи. Диалогът, компромисите, дебатите в Народното събрание между партиите какво ще произведат. Но ние и в предизборната кампания заявихме, а и след изборите, непотърсена подкрепа от наша страна няма как да има.

"Страната е изправена пред множество кризи. Здравна, социална и икономическа. Днес е факт и политическата криза. Очертават се и допълнителни кризи, които се предизвикват от поведението на различни фактори в политическите процес в страната", каза в началото на срещата лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ.

На изборите българските граждани заявиха промяна и ние казахме, че страната има нужда от стабилност. След предните избори ние заявихме безусловна подкрепа за новите партии, за да има кабинет. След новите избори тези позиции се промениха. Днешната заявка е, че безусловна и непотърсена подкрепа няма да има от наша страна, каза още Мустафа Карадайъ.

„Категоричното условие, от което не бихме отстъпили, е възстановяването на демокрацията в нашата стрна и нормалността в политиката”, добави Карадайъ.

„За всички е ясно, че страната ни е изправена пред комбинация от кризи. Те искат държавническо поведение, диалог и компромис. Това са ценности, които не са чужди за вашата партия", каза от своя страна Радев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай