ДПС иска прекратяване на меморандума за GЕMCORP

Премиерът, вицепремиерът и министърът на енергетиката да обяснят фактологията

ДПС иска прекратяване на меморандума за GЕMCORP | StandartNews.com

Движението за права и свободи (ДПС) е на мнение, че „колкото по-бързо прекратим този меморандум, толкова по-добре за държавата - да не нанасяме допълнителни вреди или да не застрашаваме националната сигурност“. Това заяви депутатът от ДПС Петър Чобанов след като народните представители изслушаха по темата председателя на ДАНС Пламен Тончев.

По рано стана ясно, че премиерът Кирил Петков, финансовият министър Асен Василев и министърът на енергетиката Александър Николов, всичките в оставка, ще бъдат поканени за изслушване в петък във Временната комисия за установяване на всички факти и обстоятелства, свързани с подписания от правителството Меморандум за 1 млрд. долара с GЕMCORP и IP3 CORPORATION 1.

Чобанов обясни, че се надява премиерът, вицепремиерът по еврофондовете и министърът на енергетиката да обяснят фактологията във връзка с подписването на меморандума, както и спазени ли са процедурите на Министерски съвет при подписване на подобен документ.

Той добави, че се изисква проверките да бъдат извършени преди подписването, да има произнасяне на съответните дирекции и решение на Министерския съвет, когато се подписва меморандум „с толкова чувствителна информация, свързана с енергетиката, оттам - и с националната сигурност“.

Чобанов посочи, че очаква да се изясни от кого и откъде е дошла идеята за този меморандум и предложението за компанията GЕMCORP. „Разчитаме на съдействието на представителите на изпълнителната власт, спазили ли са процедурите и как са се развили събитията“, допълни той, като заяви, че не е получена никаква информация от изпълнителната власт работи ли се нещо по този меморандум.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай