Доведеният син на Лозан Панов цъфна на протест

Хората на Иван Костов се преброиха, като блокираха столичната ул. „Екзарх Йосиф“ с вувузели

Доведеният син на Лозан Панов цъфна на протест | StandartNews.com


Доведеният син на председателя на ВКС Лозан Панов от половинката му Елисавета Панова – Иван Ганев, се оказа на протеста срещу прокуратурата и номинирания за нов обвинител №1 Иван Гешев, съобщи Монитор.
За два часа днес сутринта, хората на Иван Костов се преброиха, като блокираха столичната ул. „Екзарх Йосиф“ с вувузели, плакати, скандирания и яйца. Непознатият до скоро за публичното пространство 20-годишен младеж бе озвучен от майка си след писмо, което тя написа  до премиера Бойко Борисов. В него се оплаква, че  наследникът на магистратското семейство е бил проверен от охраняващите протеста органи на реда. Макар това да е обичайна практика при всеки митинг, а самият младеж да е бил пуснат от полицията след проверката без никакви проблеми, в писмото си Панова настоява за обяснение от вътрешния министър Младен Малинов.

За грубо погазване на конституцията по отношение на избора на нов главен прокурор призова бившият правосъден министър Христо Иванов, който преди два дни бе пособен от кандидата за обвинител номер едно Иван Гешев като част от кръга, който най-много ще се противопостави срещу избора му, защото не иска работеща прокуратура. Затова и нямаше изненада, че заедно с приятелите си, пробва да блокира днешното заседание на Висшия съдебен съвет с немногоброен, но доста шумен протест.
Странно е, че на митинга, който е с изцяло политическа цел, се появиха дори съдии. Това е грубо погазване на етичните правила и законовата забрана за политически изяви за магистратите. Присъствие на протеста във Фейсбук бе потвърдил бившият член на ВСС и настоящ шеф на Съюза на съдиите в България Калин Калпакчиев, но не бе забелязан в тълпата. За сметка на това в първите редици бе бившият шеф на Софийския районен съд Методи Лалов. Още по-странно бе, че в тяхно присъствие се чу скандален призив - правосъдният министър Данаил Кирилов да свика съвет, на който да бъде „посъветван“ коя кандидатура да излъчи за обвинител №1. Според Христо Иванов съветите трябва да бъдат дадени  от „външни НПО-та“. Може би от същите, на които сваляше шапка, докато бе министър.

А иначе, на протеста се видяха много познати физиономии. Като например, пиарът на вече осъдената на първа инстанция за подкуп бивша кметица на „Младост“ Десислава Иванчева – Петър Кърджилов, Петромир Кънчев от „Правосъдие за всеки“. Протестиращите успяха да блокират движението по ул.  „Екзарх Йосиф" пред ВСС, но заради масираното присъствие на полиция ексцесии нямаше. За сметка на това митингуващите си изкара яда на униформените, като ги замеряха с яйца.

Протестът е кулминация на кампания, стартирала още в началото на седмицата, срещу кандидатурата на Гешев. Тя се движи по няколко опорки на градската десница, основната от които е измислена връзка между прокурора и депутата от ДПС Делян Пеевски. Това е стар техен прийом – на  гърба на Пеевски да бъдат пришивани връзки с прокуратурата като разчитат, че обществото ще им повярва без никакви факти. Истинската причина е, че така те се опитват да прикрият собствените си намерения - да  сложат юзди на прокуратурата като я направят политически зависима.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай