Събота,

Дончева каза какво в конституцията трябва да се промени

От: СТАНДАРТ -
381
Дончева каза какво в конституцията трябва да се промени
A
A
A

Поредният доклад на Европейската комисия за върховенството на закона в България засилва впечатлението, че трябва да се работи по промяна на конституцията. Този позиция защити в интервю за бТВ Татяна Дончева, депутат от "Изправи се.БГ! Ние идваме". Според нея това може да стане с добра воля след конституирането и избора на новото правителство.

Надявам се правосъден министър да е някой от уважаните юристи, която да вземе темата като приоритет, да започне няколко месеца консултаци, за да стигнем до решение как да изменим глава "Правосъдие" в конституцията, каза Дончева.

По думите й тезата за излизането на прокуратурата от съдебната власт се е мотивирала от дейността на трима главни прокурори - Никола Филчев, Сотир Цацаров и Иван Гешев. Ако не бяха те, ние щяхме още да мислим, че това не е чак такъв проблем, каза видната юристка.

Според нея Конституционният съд да преосмисли онова старо решение на покойния Васил Гоцев според което всяка промяна на съдебната система е промяна на държавното устройство. Това би ни отвързало ръцете да мислим за промени. Дончева смята, че ако се мисли в посока изваждане на прокуратурата от съдебната власт, това трябва да бъде съобразено, както с българската традиция, така и с модела на останалите страни от бившия източен блок, защото периодите, в които прокуратурата е била част от изпълнителната власт са показали, че това не е добро решение.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички