Петък,

Дончев назова най-перспективните икономически сектори у нас

От: Администратор -
1404
Дончев назова най-перспективните икономически сектори у нас
A
A
A

Имаме стратегия за интелигентна специализация, която е определила най-перспективните сектори за България. Това заяви вицепремиерът Томислав Дончев след инспекция на София Тех Парк, предаде БГНЕС.

„Разбира се, картината е динамична и те могат да се променят. Акцент са информационните технологии, биотехнологиите, фармацията и секторите като машиностроене и електроника. След 2-3 години при друга пазарна конюнктура това би могло да се промени", каза Дончев.

Той обясни, че МОСВ вече е помогнало на обсерваторията в Рожен с извънреден договор. Беше отделено допълнително финансиране и се надявам, ако други ведомства имат същата възможност, да го направят, призова още Томислав Дончев.

Министърът на образованието и науката Тодор Танев също обясни, че МОН помага на обсерваторията в Рожен и ще продължи да го прави. Танев подчерта, че европейският комисар, отговарящ за наука, изследвания и иновации Карлос Моедас не е в България по повод оперативната програма, а за субсидиране на научните изследвания.

След инспекцията на парка, Танев го определи като нещо модерно, което се прави в България, което съвпада с приоритетите на правителството да се свърже животът с науката. „Войната между приложни и фундаментални изследвания трябва да престане и в България. Благодаря на г-н премиера за това, че приоритетите на правителството са точно в тази посока, която съвпада с европейската", добави министърът на образованието.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички