Неделя,

ГЕРБ в атака. Ето кога внася вот на недоверие

От: Агенция Стандарт -
3183
ГЕРБ в атака. Ето кога внася вот на недоверие
A
A
A

ГЕРБ внасят вот на недоверие срещу правителството на Кирил Петков утре. Това обяви зам.-председателят на партията Томислав Дончев на пресконференция.

"Провалът на това правителство е комплексен и няма секторни измерения. Мащабите на този провал са такива, че това правителство няма с кого да се конкурира в модерната политическа история на България.

По думите му най-осезателният провал е в сферата на публичните финанси.

"На тази мъка трябва да се сложи край. Тя е мъка за всички - за партньорите, за народните представители, в отчаяните им опити да измислят аргумент защо това правителство има право да съществува. Мъка е за министрите, най-голяма мъка е за министър-председателя", добави още той.

Томислав Дончев потвърди, че ГЕРБ вероятно няма да подкрепят актуализацията на бюджета в пленарна зала. Коментира още, че предсрочни избори са "по-малко лошото решение":

"Не виждам логика опозицията да подкрепя бюджета. Предсрочни избори не е най-доброто в тази ситуация, но ние се докарахме до ситуация, в която всички решения са лоши. Аз твърдя, че предсрочните избори са по-малко лошото решение, посочи Дончев.

Според Делян Добрев инфлацията е "галопираща".

"Тази инфлация не се дължи на войната, защото ако погледнете в Европа, там инфлацията е наполовина. Част от инфлацията у нас може да се обясни, друга не е обяснима. Тази, която може да се обясни, е с некадърността на правителството - те всеки месец карат бизнеса да се моли компенсациите да продължат"

Добрев смята, че необяснимата инфлация се дължи на лобизъм и корупция и даде пример с повишаването на цените на горивата и природния газ.

"Защо е необяснимо - цената на петрола е същата като през 2012 г., акцизите - също, ДДС - също.

Парламентарната група на ГЕРБ е подготвила мотивите си и е събрала подписи, уточни Десислава Атанасова.

"Утре внасяме вота. На кого ще разчитаме - вярваме, че в това НС има хора, които са господари на себе си. Ще поканим всички, като поканим първо най малката парламентарна група. Ще водим разговор в българския парламент, не в мола, не в лаборатории, не в апартаменти. На България сега ѝ трябват държавници, стабилност и сигурност и всичко това минава през оставка", каза тя.

По думите на Тома Биков вотът на недоверие цели стабилизация на политическата система.

"Нашата цел не е просто това правителство да приключи злополучния си мандат. Нашата цел е дори, ако щете, да помогнем на БСП и "Демократична България" да излязат от тази неловка ситуация, в която се намират и е напът да ги приключи като политически субекти", коментира Биков.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички