ГЕРБ в атака. Ето кога внася вот на недоверие

Провалът на това правителство е комплексен и няма секторни измерения, заяви Томислав Дончев

ГЕРБ в атака. Ето кога внася вот на недоверие | StandartNews.com

ГЕРБ внасят вот на недоверие срещу правителството на Кирил Петков утре. Това обяви зам.-председателят на партията Томислав Дончев на пресконференция.

"Провалът на това правителство е комплексен и няма секторни измерения. Мащабите на този провал са такива, че това правителство няма с кого да се конкурира в модерната политическа история на България.

По думите му най-осезателният провал е в сферата на публичните финанси.

"На тази мъка трябва да се сложи край. Тя е мъка за всички - за партньорите, за народните представители, в отчаяните им опити да измислят аргумент защо това правителство има право да съществува. Мъка е за министрите, най-голяма мъка е за министър-председателя", добави още той.

Томислав Дончев потвърди, че ГЕРБ вероятно няма да подкрепят актуализацията на бюджета в пленарна зала. Коментира още, че предсрочни избори са "по-малко лошото решение":

"Не виждам логика опозицията да подкрепя бюджета. Предсрочни избори не е най-доброто в тази ситуация, но ние се докарахме до ситуация, в която всички решения са лоши. Аз твърдя, че предсрочните избори са по-малко лошото решение, посочи Дончев.

Според Делян Добрев инфлацията е "галопираща".

"Тази инфлация не се дължи на войната, защото ако погледнете в Европа, там инфлацията е наполовина. Част от инфлацията у нас може да се обясни, друга не е обяснима. Тази, която може да се обясни, е с некадърността на правителството - те всеки месец карат бизнеса да се моли компенсациите да продължат"

Добрев смята, че необяснимата инфлация се дължи на лобизъм и корупция и даде пример с повишаването на цените на горивата и природния газ.

"Защо е необяснимо - цената на петрола е същата като през 2012 г., акцизите - също, ДДС - също.

Парламентарната група на ГЕРБ е подготвила мотивите си и е събрала подписи, уточни Десислава Атанасова.

"Утре внасяме вота. На кого ще разчитаме - вярваме, че в това НС има хора, които са господари на себе си. Ще поканим всички, като поканим първо най малката парламентарна група. Ще водим разговор в българския парламент, не в мола, не в лаборатории, не в апартаменти. На България сега ѝ трябват държавници, стабилност и сигурност и всичко това минава през оставка", каза тя.

По думите на Тома Биков вотът на недоверие цели стабилизация на политическата система.

"Нашата цел не е просто това правителство да приключи злополучния си мандат. Нашата цел е дори, ако щете, да помогнем на БСП и "Демократична България" да излязат от тази неловка ситуация, в която се намират и е напът да ги приключи като политически субекти", коментира Биков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай