Неделя,

Дончев остави Плана за възстановяване на новите

От: СТАНДАРТ -
243
Дончев остави Плана за възстановяване на новите
A
A
A

Вицепремиерът Томислав Дончев обяви, че няма да внася за приемане от правителството Националния план за възстановяване и устойчивост на България, а ще остави това на следващия кабинет.

Вицепремиерът съобщи намерението си на кръгла маса за бъдещето на страната, организирана от коалицията "За зелен рестарт", предаде БТА.

Дончев подчерта, че няма да има нужда от ревизия на документа, защото крайният срок за подаването му в Европейската комисия (ЕК) е до края на април.

В момента се работи по версия 3.0, която е в почти пълна степен на техническа готовност с предварителна оценка на въздействието и в голяма степен е съгласувана и договорена с ЕК, каза вицепремиерът.

"Аз бих имал законовото основание да внеса предложение на МС той да приеме тази версия на плана, след което той да бъде изпратен официално на ЕК. Не съм го направил по една проста причина - не считам, че това е почтено. Това е план, който ще се реализира следващите 5-6 години и не е редно едно правителство на края на мандата си да внася плана, макар че той не е правен само от правителството, а в режим на широки обществени консултации", каза вицепремиерът. Той отбеляза, че ГЕРБ ще остави следващото правителство да направи необходимите редакции или, ако счита за необходимо, да разработи нов план.

"Говорил съм с представители на ЕК, те са в състояние да проявят известно разбиране и да удължат крайния срок, за да може следващото правителство да внесе такъв план, какъвто смята за добре. Лично аз считам, че планът отразява необходимия баланс от нуждите на всички сектори в страната, необходимият микс от политики, които да доведат до амбициозните цели, които сме си поставили на европейско и на национално ниво", коментира Томислав


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com