Вторник,

Дончев: Не бих станал премиер /Допълнена/

От: Стандарт -
A
A
A

Не бих станал премиер. Това заяви вицепремиерът Томислав Дончев пред БТВ. "Аз съм политически обвързан, ако се стигне до ново правинтелство, е добре то да бъде оглавявано от фигура със съвсем друг профил, каза Дончев. И изрично подчерта, че  е лично негово мнение правителството да е надпартийно, като това не е обсъждано на друго ниво.

Дончев обясни, че сегашното правителство не подава оставка, защото нищо няма да се промени. ГЕРБ нямал нужда да печели време от чисто партийна гледна точка. 

Дончев каза още, че промени в Конституцията се обсъждат от 5 г., но сега има политическа ситуация това да се направи.

Вицепремиерът заяви, че е готов за диалог с протестиращите, ако има с кого да го проведе. И припомни, че му се е случвало неведнъж да проявява "политическото безумие" да слиза сред протестиращите.  Той определи като "мили" предложенията на граждани от Орлов мост да ни управляват независими граждани, но посочи, че ако направят някоя беля, те не отговарят пред никого, защото зад тях не стои политическа партия. 

"Практиката показва, че когато всички са в управлението, народът е в опозиция", каза Дончев. 

Той обяче посочи, че се отнася с уважение към протестиращите, защото това е енергия и се надява тя да получи политическо представителство. 

"Надявам се и аз скоро да стана свободен гражданин, защото Министерски съвет в момента е много по-некомфортно място от блокираните кръстовища", каза Дончев.  Той заяви, че прогнозата му е протестите да продължат дълго, повече от 1 година. 

Товислав Дончев очаква изборите да са по-рано от март. "Ако към ноември има решение на парламента за свикване на Велико Народно дсъбрание, до 3 месеца след това може да се проведат и избори. 400 депутати, 200 от които са избрани мажоритарно, са сериозно представителство", каза още Дончев.

 

Тагове:

Коментари

Сортирай по: Новите първо
Аватар на автора

Огнян Петков

Да си кажем честно, предложението за ВНС си е един кьорфишек с предварително известен отрицателен финал. В това народно събрание и при Нинова начело на БСП никога няма да се съберат 160 гласа "за" свикването му. Дали ГЕРБ печели от този ход е въпрос със повишена трудност.

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички