Сряда,

Дончев: Информираме Брюксел какво става у нас

От: СТАНДАРТ -
A
A
A

Писмото, което евродепутатите от ГЕРБ-СДС изпратиха до Европейския парламент и еврокомисарите, касаещо служебния кабинет и президента, е „в полза на информираността на нашите колеги и партньори“. Това коментира зам.-председателят на ГЕРБ и шеф на предизборния щаб на партията – Томислав Дончев. В писмото се казва, че у нас има пълзящ опит за преврат, а служебният кабинет действа като предизборен щаб на президента Румен Радев.

„Това е прозрачност. Нека партньорите ни в Европейския съюз, различните политически групи в Европейския парламент, да са запознати като минимум с позицията на нашата група евродепутати или със ситуацията в страната“, заяви Дончев.

По-рано през деня Радан Кънев също взе отношение по писмото, като написа във „Фейсбук“, че когато той е подал сигнал към европейските институции за корупцията в България, е бил обвинен, че „клепа“ държавата и че е предател.

Попитан за мнението на Кънчев, Дончев посочи, че не очаква ЕС да „поклати заплашително пръст или да се скара на някого“ и отново повтори тезата си, че в случая става въпрос за информиране и прозрачност.

Дончев не пожела да даде оценка на служебното правителство с аргумента, че все още е минало малко време от встъпването му в длъжност. Но коментира: „Има един силен импулс свързан с реваншизъм. Тези кадрови рокади с такъв замах са даже малко повече и на правителство, което идва и ще управлява 4 години.“.

Според зам.-председателя на ГЕРБ смяната в ръководствата на публичните институции ще влоши качеството на услугите, които предоставят на гражданите.

Що се отнася до твърденията за подслушване на политици, Дончев по-скоро ги отхвърли с аргумента, че засега не е видял доказателства: „Прилича ми на претопляне на стари манджи. Жанрът с подслушването е с поне 20-годишна давност. И като че ли историята тук се повтаря като фарс или трагедия, защото с избухването на скандала се оказа, че няма доказателства за подслушване“, посочи той.

„Дълбоко не вярвам, че за 3-4 дни или за седмица някой може да осветли или да направи достояние на обществеността какво се е случвало в една банка“, заяви Дончев.

Думите му бяха по повод обявеното от служебния министър на икономиката Кирил Петков, че банката е дала общо 1 млрд. лв. кредити на 8 фирми.

„Ние говорим за 8 кредита от близо 10 хил. раздадени кредита. Второ спекулация е, че става дума за парите на българските данъкоплатци. Привлечените от ББР средства са два пъти повече от капитала ѝ и тя разпределя ресурс, който е даден от други институции, включително и първокласни партньори като Световната банка за възстановяване и развитие“, добави той.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички