ДНСК преминава към инвестиционното проектиране

ДНСК преминава към инвестиционното проектиране | StandartNews.com

София. „Политиката по отношение на ДНСК трябва да бъде променена. ДНСК се превърна в арбитър на спорове между частни собственици, хубаво е да върнем ролята на ДНСК на ниво защита на важните държавни обществени интереси". Това каза в предаването на БНТ „Денят започва" министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева.

ДНСК ще премине към министъра на инвестиционните проекти, обяви Терзиева и уточни, че двете министерства ще работят в сътрудничество. „В Министерството на регионалното развитие (МРР) ще останат всички европроекти, а в министерството на инвестиционното проектиране ще бъде устройството на територията, ДНСК, кадастърът и трябва да има тясно взаимодействие между двете министерства", коментира Терзиева. Тя обясни, че инвестиционната политика е важна. Според нея досегашният Закон за устройство на територията има режими, които пречат на бързото реализиране на инфраструктурни проекти. Трябва да има нов Закон за устройството на територията и нов Закон за инвестиционното проектиране, настоя министърът и продължи, че климатът ще се подобри, ако бъдат премахнати всички режими, които са в Закона за устройство на територията.

Терзиева уточни, че е спряно строителството на "Дюнигейт". Тя увери, че заедно с екоминистъра ще подготви законопроекти за мораториума. „Застрояването по Черноморието е доста интензивно. Тъй като морските плажове са към нашето министерство от другата седмица започваме постоянен контрол върху плажовете използването им и дали задълженията се изпълняват правилно от наемателите и концесионерите", каза още Терзиева. Тя допълни, че ще има среща с всички заинтересовани лица от плажовете, за да бъдат уточнени цените на услугите на плажовете. Съществуват и други проблеми с преместваемите обекти по плажната ивица, с дюните и спасителите, обясни министърът на регионалното развитие. Тя бе категорична, че е важно да има общи устройствени планове и да се изгради основата в териториалното и устройственото планиране, за което изграждане да спомогне държавата.

По Оперативна програма "Регионално развитите" са сключени 1039 договора на стойност над 3 млрд. лева, обясни Терзиева и продължи, че до този момент са разплатени около 1,2 млрд. лева. "Трябва да минимизираме максимално риска от изпускане на финансовите средства. Ще се срещаме с общините и ще уточняваме рисковите проекти с тези общини. Каквото остане като заделено от тези средства, без да ощетяваме общините, обмисляме да го включим в голям инфраструктурен проект, за да усвоим тези средства. Това са около 250 млн. лева, които трябва да се опитаме да усвоим по този начин и да постигнем резултати. В момента обмисляме този голям инфраструктурен проект. Характерно сега е, че ЕК изиска от нас интегриран подход, което значи, че за определени региони трябва да подхождаме интегрирано, а не както досега да се работи на парче. Трябва инфраструктурен обект да се свързва примерно с археологическо място или културен паметник", каза Терзиева.

АМ "Тракия" ще бъде пусната между 1 и 15 юли. "Много държим на качеството на строителството. Републиканската пътна мрежа е в окаяно състояние и това се дължи на липсата на пари и неправилното ежегодно финансиране на тези пътища, от гледна точка на ремонтирането и рехабилитацията им", обясни министърът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай