Дългият пръст на Кремъл в Скопие. Разкритие от проф. Кирил Топалов

Да се обвинява България за нарушение на човешките права, е повече от абсурдно, каза той

Дългият пръст на Кремъл в Скопие. Разкритие от проф. Кирил Топалов | StandartNews.com

„В РСМ, за да станеш президент или партията ти да спечели изборите, трябва да правиш сериозна антибългарска пропаганда. В перспектива тази антибългарска пропаганда лишава народа от балкански (в добрия смисъл), от роднински рефлекси. Връщат се към лошите балкански компекси”. Това заяви в предаването „Офанзива” по NOVA NEWS проф. Кирил Топалов – член на българо-македонската историческа комисия, дипломат, драматург.

„Да се обвинява България за нарушение на човешките права, е повече от абсурдно. Човешките права не се спазват в РС Македония, не в България. Там се палят наши клубове, бият се хора с българско самосъзнание, рушат се наши паметници и това е от години”, каза проф. Топалов.

За последните случаи на антибългарска реторика и натиск от страна на Скопие, проф. Топалов даде пример – „На подобно нещо Гърция би реагирала: „Докато не се извините публично, ние прекратяваме всякакви разговори с вас. Преди 20 г. натискаха и Гърция. Тогава гръцките политици помолиха Европа да ги остави да си решат проблемите  и забравиха северомакедонците. Минаха 30 г., подписаха Преспанския договор и Гърция им каза: „заповядайте”.

Според него вероятно самите северомакедонци не желаят да влязат в ЕС и затова правят всички тези стъпки.

Той давал съвет на българските политици, когато разговарят със свои колеги от РС Македония.  „Когато разговаряте със Скопие, вие разговаряте с Белград, а през Белград разговаряте с Москва. Титовият, Милошевическият югославизъм не е умрял и това е страшно. Те имат да се освобождават от зависимости”, заяви Топалов.

Припомняме, през тази седмица северномакедонския премиер Димитър Ковачевски направи паралел между отношенията на България и Северна Македония с войната между Русия и Украйна. Президентът Стево Пендаровски пък оправда въвеждането на забранителни списъци за влизане в Северна Македония, където попадна и евродепутатът Андрей Ковачев.

За предстоящата премиера на своята книга „Живот по неизбежност” той препоръча: „Когато родителите не разказват какво е било през живота им, те ги подготвят да го преживеят отново, да го повторят. Забравянето на зловещия живот по неизбежност, го повтаря”, каза проф. Кирил Топалов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай