Дипломат с тежка прогноза за мигрантския натиск

Това е европейски въпрос, който изисква общо европейско решение, заяви Димитър Гърдев

Дипломат с тежка прогноза за мигрантския натиск | StandartNews.com

"Мигрантите са въоръжени. Нагло е те да стрелят по гранични патрули. Те са били напълно решени с въоръжена атака да навлязат на територията на страната. Това е нова ескалация на проблема с мигрантите. Необходими са нови действия - повишени бойни възможности на патрулите, технически средства и промяна на тактиката на обучението. Тези хора могат да имат много добра полицейска подготовка по охрана на обществения ред и издирвателни действия, но обстоятелствата показват, че тези патрули трябва да минават обучение по военна тактика", заяви дипломатът Димитър Гърдев.

По думите му техническите средства трябва да бъдат съобразени с това, че срещу тях ще се изправят въоръжени лица. 

"Трябва да бъдем наясно, че работата с пресичането на дейността на незаконните мигранти няма да спре. Това е постоянен процес и ще бъде вълна след вълна. Това е европейски въпрос, който изисква общо европейско решение. България трябва да търси активно решение", изтъкна дипломатът. 

"Мигрантите, които идват, ще бъдат обучени и ще имат военен опит. През тези канали минават и терористи. Оградата трябва да бъде подсилена. Съоръжението трябва да бъде допълнително доизградено - с инфрачервени камери, с постоянни действащи аеростатни средства, мониторинг на най-застрашените участъци", посочи Гърдев пред Bulgaria ON AIR.

Неговото мнение е, че налагането на санкции към българските оръжейни предприятия от страна на Владимир Путин е вид демонстрация. 

"Това няма да се отрази върху тяхната дейност. Това, което ще се отрази, е премахването на доставката на специфични военни резервни части. Авиацията ще пострада най-много. Става въпрос най-вече за двигателите", заключи Гърдев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай