Дипломат подсказа как да се справим с нахални действия на Македония

България трябва всички сигнали да изпраща към Европейската комисия, с доказателства

Дипломат подсказа как да се справим с нахални действия на Македония | StandartNews.com

Има кръгове в Северна Македония, които продължават да искат да върнат отношенията между двете страни във фазата отпреди френското предложение и към ясно изразената конфронтация. Това заяви в интервю за БНР бившият заместник-министър на външните работи Милен Керемедчиев.

България трябва да подходи внимателно към тази провокация. Не трябва да се връщаме към този стар модел на поведение и да имаме двустранни спорове, заяви Керемедчиев относно предстоящото откриване на македонски културен клуб в Благоевград, наименуван на Никола Вапцаров. Погрешен ход ще бъде да влезем в капана на нашите съседи, категоричен е той.

"Този казус не трябва да остане на двустранна основа. България трябва всички тези сигнали да изпраща към Европейската комисия, с доказателства. Да използва ЕК като арбитър, посредник при решаването на такива въпроси", коментира Милен Керемедчиев.

"Трябва да се види какво ще се случи в неделя. Присъствието на председателя на ВМРО-ДПМНЕ може би наистина ще вдигне градуса на напрежение. Очаквам и протести от страна на български политически партии", посочи дипломатът.

По темата за еврозоната Керемедчиев посочи, че "от политическа гледна точка атаката срещу влизане в еврозоната е много силна".

"Възраждане" е една от партиите, които повеждат много сериозна кампания и в парламента, референдум за еврозоната. Кампанията, която в момента се води против влизането на България в еврозоната е много по-силна, отколкото поддръжниците на това решение", изтъкна Керемедчиев.

"Има тенденция за обръщане на преговорните процеси. Преди години беше първо влизане в Шенген, след това влизане в еврозоната. С Хърватия това се обърна обратно. Ако искаме да влезем в Шенген, трябва да засилим нашия преговорен процес за влизане в еврозоната", поясни той.

Според Керемедчиев с Хърватия ще имаме много ясен пример какво се случва само след няколко месеца.

Еврото е под натиск заради войната в Украйна и енергийната криза, но продължава да бъде стабилна валута, която "би могла да бъде стожер - в България да има контрол върху разходите и публичните средства", допълни той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай