Димитров: Убедени сме, че ще влезем в парламента

Димитров: Убедени сме, че ще влезем в парламента | StandartNews.com

София. Убедени сме, че ще влезем в парламента, но не е задължително да участваме в управлението. Ние можем да бъдем коректив и да бъдем в опозиция. Дори и на ГЕРБ, разбира се. Това заяви бившият депутат от ГЕРБ Емил Димитров пред БНР. Той е сред авторите на новия политически проект, който ще бъде учреден в Етрополе.

Абревиатурата ще бъде обявена на 31-ви август и няма да има нищо общо с наименованието на ГЕРБ, обяви той.

Новият проект казва две неща. Първо, дава път на младите и, второ, което обявихме, е, че ние, които сме участвали по какъвто и да е начин в управлението, декларираме, че няма да участваме в изпълнителната власт. По какъвто и начин да сме участвали, и ние сме допринесли за това България да е в това състояние. В бъдеще, в изпълнителната власт, евентуално, могат да участват само младите, на които ще дадем път, категоричен бе той.

Можем да водим диалог със всеки, когато той е на основата на принципи и на това, че България трябва да бъде водена от експерти, а не от партийци. В ГЕРБ имаше много експерти, които бяха потискани и не им беше даван път за развитие. Те ще бъдат при нас. По всяко време сме готови за избори. Това са структури, които са участвали в няколко поредни избори и за тях е рутинно като организация. Може би най-удачно е изборите да бъдат през май, от гледна точка на това, че идва тежка зима и едно правителство на прага на тежката зима би било недобро за държавата, подчерта Димитров във връзка с това дали партията е готова за избори и би ли водила разговори с ГЕРБ.

Хубаво е, че ГЕРБ влезе в парламента и вече се държи като опозиция. При всички положения присъствието му е по-полезно, отколкото отсъствието, подчерта той.

Димитров потвърди, че имената на членовете на новия проект, които в момента са в ГЕРБ, се пазят в тайна заради страх от репресии. Единственото име, което спомена Димитров, е това на бившия министър на земеделието Мирослав Найденов, с когото са водени разговори. Той обаче няма да участва в проекта, ако в делото срещу него се докаже вината му. Няма вероятност Искра Фидосова да стане част от новия проект, увери той. Според Димитров "сивите кардинали" продължават да определят поведението на ГЕРБ и това контрастира с поведението на Бойко Борисов.
Не съм убеден, че не му влияят. Ако той наистина вземе партията в свои ръце, би изглеждала един тон по-добре според мен.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай