Димитър Стойков: Самодейното творчество ни съхранява като българи

Димитър Стойков: Самодейното творчество ни съхранява като българи | StandartNews.com

„Изключително съм радостен, че във Върбица с толкова ентусиазъм и дух продължава да се развива самодейното творчество. В продължение на 60 години певческата група в селото радва в празници и делници малки и големи. Прославя Върбица в редица национални фестивали и конкурси. 60 години е една достойна за уважение годишнина. Ние ще продължим да подкрепяме самодейното творчество, защото то вдъхва живот на нас и на всички вас", каза по време на тържеството в село Върбица по повод 60-ата годишнина на местната певческа група кандидатът за кмет на Плевен за втори мандат проф. д-р Димитър Стойков.

"Българската народна песен, българските традиции, религията и азбуката са ни съхранили през вековете. Защото където и да отидем по света, ние сме българи и се гордеем с това. Предавайте своята песен, традиции и обичаи на своите деца и внуци, защото това ни прави хора, достойни за уважение." допълни проф. Стойков.

Местният самодеен колектив за народно творчество е един от най-дейните в региона и страната. Носители на традиции и наследници на древна земя хората от селото са загърбили всекидневното злободневие и са обединени около чисто човешките си грижи за по-добър живот.

История

В североизточния край на село Върбица има следи от праисторическо селище. През 1930 и 1965 година са открити две големи колективни находки от бронзовата епоха — сечива (кухи брадви, сърпове и брадва "унгарски тип"), връх на копие, гривна на фрагмент от меч. В местността "Суха Върбица" има останки от старо селище. Върбица се споменава за пръв път в турския регистър от 1430 година. На днешното място е от първата половина на XIX век. През руско-турската освободителна война 1877 г. - 1878 г., при обсадата на Плевен, във Върбица е била Главната квартира на румънските войски.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай