Димитър Иванов: Следващата бомба ще я хвърли Цветанов

Димитър Иванов: Следващата бомба ще я хвърли Цветанов | StandartNews.com

София. Един млад и неукрепнал политик, получил огромната власт на министър на вътрешните работи, лесно може да се изкуши от възможността да натрупа компромати срещу политическите си противници. Това заяви бившият началник на Шесто управление на Държавна сигурност Димитър Иванов в коментар на скандала с подслушванията за предаването „Тази сутрин" по bTV.

По думите му, „субекти" на подслушването са Бойко Борисов и Цветан Цветанов, „защото практически няма кой друг" да е нареждал следенето. "Те са подслушвали няколко души, за да се уверят дали са лоялни към партията и дали получават пари, без да се отчитат," даде пример Димитър Иванов. Според него бившият вътрешен министър и зам.-председател на ГЕРБ Цветан Цветанов има много обективни качества – той е много упорит и амбициозен, има голяма жажда за власт, а едновременно с това и „нисък праг на нравствени задръжки, който му позволява да спи спокойно".

"Имаме и съдебна власт, която Цветанов не зачиташе за нищо, както и един наплашен президент в лицето на Росен Плевнелиев, на когото се налага да ползва евфемизми, за да обясни, че се пази от подслушване," допълни бившият шеф на Шесто управление. В коментар по развитието на скандала след разкритията на Мирослав Найденов държавният глава вчера заяви, че оставя мобилния си телефон при секретарка, когато влиза в срещи, защото е "възпитан човек".

"Цветанов беше съкрушен, когато стана ясно, че няма да бъде издигнат за президент. Това се усещаше в поведението му месеци наред," констатира Димитър Иванов и коментира и продължителния престой на бившия вътрешен министър в САЩ.

"Американската администрация очевидно поддържа Цветанов. Най-вероятно по съответните начини на Борисов му е подсказано, че Цветанов е много ценен за много неща. Борисов е поставен в изключително некомфортно състояние и в момента лавира," смята Иванов.

И Мирослав Найденов, и бившият депутат от ГЕРН Емил Димитров имат основание да се страхуват, смята бившият шеф в Държавна сигурност. И двамата вече обясниха, че са извели семействата си в чужбина от съображение за сигурността им.

"Няма нужда да се отправят директни заплахи. Един поглед от Цветанов е достатъчен," посочи Димитър Иванов.

Според него напрегнатата атмосфера създава опасност за националната сигурност и на ход са президентът Росен Плевнелиев, главният прокурор Сотир Цацаров и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, от които зависи приключването на сагата с подслушването. „Иначе следващата бомба ще я хвърли Цветанов," прогнозира за финал Димитър Иванов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай