Вторник,

Диана Тонова: БСП се пребори за още едно общинско жилище в "Надежда"

От: СТАНДАРТ -
758
Диана Тонова: БСП се пребори за още едно общинско жилище в "Надежда"
A
A
A

БСП се пребори за още едно общинско жилище в район "Надежда". Това каза Диана Тонова, заместник-председател на Постоянната комисия по икономика, собственост и дигитална трансформация в СОС. "На заседанието тази седмица беше внесен доклад от кмета на район "Надежда" за учредяване право на строеж върху имот, създаден от обединяването на два имота, единият от които общински, срещу обезщетение с предоставяне в собственост на Столична община на равностойни самостоятелни обекти, обясни Диана Тонова. - За пореден път кметът на района внесе доклад, който защитава предимно частния интерес.

Предлагаше се обезщетение в размер на 23%, при пазарно такова от 27-28%. Формално законен, докладът даваше възможност на частното лице да придобие значително по-голям размер застроена площ, респективно значително по-сериозна печалба, при избягване на конкурсна процедура".

Диана Тонова категорично се противопостави на ниския процент обезщетение като изтъкна, че интересът на СО не само, че не е защитен, но е и сериозно накърнен за сметка на облагодетелстването на частния партньор.

"Ако СО учреди право на строеж само върху собствения си имот, ще получи обезщетение горе-долу същата квадратура в собственост, каквато и при обединението на двата имота, обясни тя. - Частното лице обаче, ако строи само върху своя имот, ще постигне два пъти по-малко застрояване. Затова настоях поне да бъде завишен процентът обезщетение, за да получи Столична община още едно жилище. Вносителят не можа да опровергае аргументите и комисията прие предложение, процентът да бъде увеличен от 23 на 28. Така на практика спечелихме още едно общинско жилище".


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички