Диалогът с превозвачите възстановен, какъв ще е протестът утре

3 часа продължи срещата на премиера Кирил Петков с представителите на транспортния бранш

Диалогът с превозвачите възстановен, какъв ще е протестът утре | StandartNews.com

Диалогът на кабинета с превозвачите е възстановен, но протести утре ще има. Това стана ясно на брифинга в Министерския съвет след продължилата 3 часа среща на премиера Кирил Петков с представителите на транспортния бранш.

По време на срещата представителите на правителството, участващи в нея, са съобщили на превозвачите, че кабинетът планира да предложи да се премахне акциза за природен газ, втечнен нефтен газ (ВНГ) и метан. Предварителните разчети показват, че това ще даде възможност за намаляване на цената на килограм ВНГ от 34 стотинки/кг. допълнително на тези горива, които много от българските превозвачи използват, както и много собственици на автомобили. Правителството ще предложи и промени в законодателството, с които да се намали ДДС-то на природния газ и втечнения нефтен газ (ВНГ) на 9%;

Имахме три часа разговори. Прекарахме три часа в конструктивен диалог. Тонът беше с идеята да намерим решения. Всички сме в една лодка и ако искаме България да просперира, диалогът трябва да бъде спазван, заяви Петков. Поех ангажимент да говоря в Европейския съвет дали е възможно да се намалява акциза на горивата, допълни той.

Имаме предложение от производителите на биодобавки за по-ниски цени, поясни премиерът той.

Протест утре ще има. Ще продължим да работим в работни групи, ще дадем и срок за това, което е необходимо да се направи за бранша. Протестът утре започва в 9 ч. Съответно ще имаме протестни шествия. Благодаря за конструктивния диалог, но очакваме решение на нашите проблеми, заяви председателят на Конфедерацията на автобусните превозвачи Магдалена Милтенова. Тя посочи, че са приели извинението на премиера за това, че им е посочил вратата на предходната среща.

Да уточним, че този протест ще е мирен, с идеята, че показват, че още не са намерени крайните решения, но конструктивният диалог е започнат, посочи Кирил Петков.

Милтенова и Петков си стиснаха ръцете пред журналистите, а представителката на превозвачите заяви, че Петков и Събев са поканени на протеста.Важното е, че диалогът се възстанови. Правителството показва, че се справяме криза след криза. Тези кризи можем да ги решаваме само заедно и в диалог, посочи Петков.

Протестите ще се проведат в София, Пловдив, Варна, Бургас, Плевен. В София - на Ботевградско и Цариградско шосе и на бул. Царица Йоанна преди тунела. Имаме разрешени шествия, отсече представител на превозвачите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай