Десислава Терзиева - Рицарят на кирилицата

Десислава Терзиева - Рицарят на кирилицата | StandartNews.com

Десислава Терзиева води битката за банкнотата от "5 евро"

Кирилицата в наши дни има своя рицар в дамски доспехи. И това е регионалният министър от кабинета "Орешарски" Десислава Терзиева. Навремето повежда битката в сърцето на Европа на банкнотата от 5 евро да пише "евро" на кирилица. След присъединяването ни в ЕС от Брюксел бяха решили думата да се изписва "еуро".

Година и половина Терзиева пише доклади, участва в дискусии и громи с аргументи еврочиновниците. Тогава е директор в министерството на държавната администрация. И в крайна сметка успява заедно с екипа си да убеди за българските букви шефът на Европейската централна банка по това време Жан-Клод Трише. След като посочила всички защитни тези, Терзиева кратко синтезирала: "Имаме магическа азбука". Като ръководител на работната група по националната транспортна политика през 2006 г. тя работи активно за включването на проекта за разширение на софийското метро в ОП "Транспорт". Днес юристката е трета в листата на "БСП лява България" в 24 Изборен район София и с подобен ентусиазъм подхожда и към кампанията на левицата. Преди правото в СУ "Св. Климент Охридски" Терзиева е учила в Julia Richman High School в Ню Йорк. Специализирала е в университети в Австрия, Южна Корея и Шотландия. Малко известен факт от биографията й е, че преди 7 години е избрана за зам.-председател на комисията за е-демокрацията към Съвета за Европа.

И днес колегите й признават, че Терзиева е тотален работохолик. Самата тя казва, че с времето се е опитала да намери "златната среда" между работа и семейство. И сама си поставя най-голямото предизвикателство - да стане майка отново на 44 години. Малкият Борис вече е на 5 години и всеки ден има своя запазен час с мама, която му чете приказки. Братя Грим, Българската съкровищница, Шарл Перо и да, естествено приключенията на "този егоист Карлсон". Преди да приеме предложението за министерския пост, Терзиева се допитва до всички у дома. Майка й и връзва червен конец против уруки и пожелава кураж. Фамилията е задружна и има своя запазена територия, където са заедно - българското море.

Самата Терзиева обича да кара и ски, признава, че обича да готви и е майстор на сладкишите. Тя обаче предпочита да хапва черен шоколад. Дори като министър намира време да сготви любимите постни лозови сармички на своите мъже.
Смее се на крилатата реплика на Бойко Борисов за "цикламеното костюмче", защото любимите й цветове са жълто и оранжево. Типичен представител на зодия Лъв. Семейни приятели знаят, че навремето Десислава кръщава дъщеря си Александра на едноименната героиня от култовата съветска лента "Москва не вярва на сълзи". А Борис? Той носи името на българския княз Борис Покръстителя. Семейно обичат да пътуват из цяла България и да посещават православни манастири. Терзиева пази много икони у дома. На видно място е светецът и покровител на българския народ Иван Рилски. Често фамилията пътува точно до Рилския манастир. Самата Терзиева е сред най-ревностните защитнички на поклонническия туризъм и искрено се надява, че един ден светите места у нас ще започнат да привличат хора от цял свят. Вярва и в енергията на младите и защитава тезата си за потенциала на следващите поколения с примери сред стажантите по програмата "Старт в кариерата". "Там виждаме брилянтни бъдещи експерти с висока образованост и работоспособност", отсича Терзиева. Когато човек е професионалист и работи всеотдайно, може да постигне много неща, казва Терзиева. Българите са точно такива, добавя тя.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай