Депутатите си биха камшика

Депутатите си биха камшика | StandartNews.com

София. След 6 часа парламентарен контрол депутатите привършиха с работата за тази година. От 9 сутринта до 2 следобед продължи маратона с изслушването на министрите в петък. На трибуната бяха привикани единайсет от кабинета.

Парламентарният контрол започна с дебат за реда на изслушване. Опозицията настояваше първи на трибуната да се появи Цветан Цветанов. Парламентарният шеф Цецка Цачева обаче бързо попари надеждите на депутатите.

Вътрешният министър няма да може да дойде, защото е в отпуска, обяви тя. Ангел Найденов от БСП обаче помоли Цачева да повика Цветанов, заото половин час по-рано се появил и в интервю по телевизия.

Не ми е в правомощията да определям отпуските на министрите, отговори Цачева.

Сред най-разпитваните миниустри беше Делян Добрев. Той трябваше да отговаря на 9 въпроса включително за АЕЦ "Белене" и "Южен поток". По този проект не сме договаряли нищо допълнително извън това, което вие договорихте през 2008 г., само ограничихме риска на българската държава за реализация, каза министърът на икономиката на народния представител от Коалиция за България Петър Димитров.

Социалният министър Тотю Младенов пък влезе в спор с червената депутатка Мая Манолова за това каква социална политика провежда ГЕРБ. Поводът станаха замразените детски и майчински.

Здравният министър Десислава Атанасова трябаше да даде отчет за петдесетте милиона лева, които не бяха трансферирани от касата към нейното ведомство. Тя обаче пак не каза за какво ще бъдат изхарчени тези пари.

Транспортният министър Ивайло Московски трябваше да се обяснява за лошото положение на БДЖ. Вие сте със сигурност по-виновни за състоянието на железниците, от който и да било друг, каза министърът на червената опозиция. Можем до утре да си спорим, г-н Мутафчиев - зз ще извадя цифри и факти, вие извадете, но във вашите 4 години вие сте унищожавали, обобщи Московски.

След шест часовия маратон в спорове с министрите народните представители излязоха в 18 дневна ваканция до 6-ти янауари догодина.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай