Депутатите приеха актуализацията на бюджета

Депутатите приеха актуализацията на бюджета | StandartNews.com

София. Актуализацията на държавния бюджет бе приета на първо четене в Народното събрание. Близо 8 часа продължиха дебатите и гласуването по предложенията за бюджета на Здравната каса и за държавната хазна. 

Със 123 гласа "За", 42 "Против" и 41 "Въздържали се" бе приет на първо гласуване проектът на министерски съвет, с който се увеличава бюджетният дефицит и се емитира нов държавен дълг, за да се посрещне недостигът в плащанията на поети ангажименти в сферата на сигурността, здравеопазването, земеделието, социалната сфера и др.

С 3 млрд. лв. ще бъде увеличен външният дълг, а ще бъдат пласирани държавни ценни книжа за още 1,5 млрд. лева. 3 милиарда са необходими за разрешаване на кризата в банковата система. По този начин бюджетният дефицит за годината ще достигне 3,7% от БВП, което вкарва страната в процедура по свръхдефицит според договорите ни с Европейския съюз.

По-рано днес на първо четене бе приета актуализацията на бюджетана НЗОК, който се увеличава със 100 млн. лева. Министърът на здравеопазването Петър Москов обеща реформи в системата, за да не се допуска повече изтичане на средства. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай