Депутатите ще зарадват тези студенти с повече пари

Към момента курсантите получават ниска основна стипендия за звание

Депутатите ще зарадват тези студенти с повече пари | StandartNews.com

Източник: БТА

Народното събрание да обсъди на първо четене днес законови промени, с които се въвежда допълнителна стипендия за курсантите във военни университети, предвижда проектопрограмата на парламента за тази седмица. 

С предложеното изменение на Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България се създава възможност курсантите да получават, освен стипендия за притежаваното звание,  и нов вид стипендия – за подготовка за изпълнение на военна служба като професия. Промените са внесени от депутати от ГЕРБ-СДС, „Продължаваме промяната-Демократична България“ и ДПС, и целят да повишат привлекателността на военните специалности.

Към момента курсантите получават основна стипендия за звание в размер на от 260 лв. до 305 лв., като трябва да се има предвид, че те нямат правото на допълнителна трудова дейност, посочват вносителите.

Предвижда се размерът на новата стипендия да бъде не по-малко от 1,3 от базата за определяне на размера на основното месечно възнаграждение за най-ниската длъжност, която се определя ежегодно със закона за държавния бюджет. С промените обучаващите се във висши военни училища ще получават кумулативно две стипендии, като за курсант минималната ще стане в размер на 754 лв., а максималната 934 лв. (приблизително размерът на минималната работна заплата за 2024 г.) За курсант – офицерски кандидат I клас минималната стипендия ще бъде 1099 лв., а максималната – 1299 лв.

Депутатите ще разгледат на първо четене и законопроект за изменение на Закона за отбраната и въоръжените сили, внесен от Министерския съвет. Сред целите на промените са подобряване на ефективността в дейността на Съвета по отбрана чрез оптимизиране на състава и осигуряване на гаранции за компенсиране на всички направени разходи от страна на Министерството на отбраната за обучението на военнослужещите чрез поемане на задължение от тяхна страна за изпълнение на военна служба за определен период от време. 

Преди това като първа точка се предвижда депутатите да обсъдят промени в състава на постоянни парламентарни комисии, а след това да разгледат на първо четене изменения в Закона за филмовата индустрия. В проектопрограмата е и първото четене на промени в Закона за закрила на детето, предложени от "Има такъв народ", с които се забранява разпространението в училища и детски градини и на извънкласни обучения на беседи и листовки на здравна, полова и обществена тематика, несъответстваща на понятието „биологичен пол".

В четвъртък от 11:00 часа е предвиден парламентарен контрол. В петък от 9:00 часа ще има блицконтрол, а след това се предвижда парламентът да разгледа на първо четене бюджетите на Националната здравноосигурителна каса и на държавното обществено осигуряване за 2024 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай