Депутатите с нов удар срещу Гешев

Промени в Наказателно-процесуалния кодекс

Депутатите с нов удар срещу Гешев | StandartNews.com

Депутатите приеха на първо четене промените в Наказателно-процесуалния кодекс, които предвиждат въвеждането на длъжността разследващ прокурор, който да може да проверява главния прокурор и неговите заместници.

ВИЖ ОЩЩЕ: Нова война с Гешев в парламента. Законът

Разследващият прокурор ще може да бъде наказателен съдия, който ще бъде временно преназначаван на тази длъжност. Предвидено е той да бъде избиран от списък от съдии, които предварително са дали съгласието си да влизат в ролята на разследващ прокурор. Те трябва да отговарят на няколко условия: минимум 12 години стаж и поне 7 години опит с наказателни дела.

Предлага се и решението за освобождаване на главния прокурор да може да се взима с 13, а не 17 гласа от ВСС, предаде БНТ.

„Твърде много време се управлява системата с мъка без край. Чувам още заплахи и обвинения, но това е ново начало за прокуратурата. Защото, ако има един човек, за когото върховенството на закона не важи, значи не важи за никого. И аз съм благодарен, че това е един от първите закони, които се разглеждат”, заяви правосъдният министър Крум Зарков.

Надежда Йорданова от „Продължаваме промяната-Демократична България” изрази надежда, че това е „глътка свеж въздух за прокуратурата и е част от пътя ни към Шенген”. По думите ѝ реформата е нужна, за да нямаме повече главни прокурори като Татарчев, Цацаров и Гешев.

„Ако господин Зарков излезе прав и се окаже, че той е по-прав от цялата система той заслужава  да стане президент или най-малкото министър-председател”, коментира Радомир Чолаков от ГЕРБ - СДС.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай