Нова война с Гешев в парламента. Законът

Депутатите приемат механизъм за разследването му

Нова война с Гешев в парламента. Законът | StandartNews.com

Нов челен сблъсък между депутатите и главния прокурор Иван Гешев се очертава днес в парламента. Правна комисия трябва да внесе приетият снощи механизъм за разследване на главния прокурор.

Комисията по правни въпроси прие на първо четене промените, предвиждащи създаване на механизъм за разследване на главния прокурор. Министър Крум Зарков изрази благодарност към депутатите. По този начин за втори път в рамките на месеци комисията приема промените на първо четене, при предходния парламент те не можаха да бъдат гласувани окончателно.

Единствено "Възраждане" гласуваха "въздържал се", по отношение промените, предложени от служебния кабинет, тъй като те внесоха собствен законопроект.

Председателят на правната комисия от „Продължаваме промяната-Демократична България“ (ПП-ДБ) Стою Стоев заяви, че ще се направи всичко възможно да се изготви доклад за предложените законови промени, уреждащи механизъм за разследване на главния прокурор, да се разгледат на днешното заседание на парламента.

Стоев каза това в отговор на направено предложение от председателя на парламентарна група на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова, по време на дебатите по законопроекта на първо четене.

Ако е възможно, да бъде изготвен още днес доклад по законопроектите на Министерски съвет и „Възраждане“ за промени в Наказателно-процесуалния кодекс, свързани с възможността за разследване на главния прокурор, който да бъде предложен утре в пленарна зала за разглеждане, каза Атанасова.

От името на нашата парламентарна група и председателя на българския парламент, тази точка ще бъде предложена да бъде включена в дневния ред на утрешното заседание на Народното събрание, коментира тя и добави, че парламентарната ѝ група ще подкрепи промените, предложени от Министерския съвет.

Представители на ПП-ДБ подкрепиха по време на дебата до момента създаването на механизъм за разследване на главния прокурор.

Мая Димитрова от „БСП за България“ заяви, че те ще подкрепят двата законопроекта на Министерски съвет и „Възраждане“ за разследване на главния прокурор.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай