Депутати в спор за 8 млрд. заем

Депутати в спор за 8 млрд. заем | StandartNews.com

Новият заем скара депутатите в парламента вчера. 7 млрд. евро от предвидения нов заем в размер на 8 милиарда евро ще бъде използван за рефинансиране на стари дългове, разясни председателят на Комисията по бюджет и финанси Менда Стоянова (ГЕРБ) в отговор на твърдения на червения депутат Румен Гечев. По-рано през деня той видя "грандиозен скандал" в предложението за ратификация, тъй като управляващите го готвели "зад гърба на парламента".

"Това е нов инструмент на Европейската комисия за финансиране с външен дълг за три години", уточни Стоянова. 4 млрд. евро пък ще бъдат нужни, за да се финансират дефицитите за 2015, 2016 и 2017 г.

"Твърденията на г-н Гечев са категорично неверни. Начинът, по който се иска ратификацията, както са искани и досега", отсече Менда Стоянова. А причината за новия инструмент е възможността във всеки един момент, в който пазарите имат ликвидност, а ситуацията е подходяща, ние да можем да разчитаме на инвеститори и ниска лихва по облигациите, те да могат да се инвестират.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай