Депутати готвят в парламента: Акция "празна бюлетина" за омбудсман

Депутати готвят в парламента: Акция "празна бюлетина" за омбудсман | StandartNews.com

Предстоящият избор на омбудсман може да бъде провален заради празни бюлетини в урните за тайно гласуване. За това алармираха вчера депутати от БСП и заподозряха сценарий за саботиране на кандидатурата на Мая Манолова от страна на Реформаторите. Както е известно, червената фурия бе номинирана от неправителствени организации по инициатива на "Модерна България". А впоследствие кандидатурата й бе издигната и от парламентарната група на БСП. А в последния ден от срока за номинации от Реформаторския блок издигнаха за нов мандат досегашния омбудсман Константин Пенчев.

Според кулоарните коментари точно от среди, близки до Блока, били и позивните към парламентарната група на ГЕРБ за празните бюлетини. Преди ден лично председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов заяви категорично, че той и колегите му ще гласуват по съвет и няма да има политическо решение за избора. Това обаче изнервило част от реформаторите, които очаквали подкрепа за Пенчев от най-голямата парламентарна група. Изслушването на двамата кандидати за омбудсман е насрочено за днес от 14,30 часа в комисията по вероизповедания и правата на човека. По регламент кандидатите имат 15 минути за представяне на концепцията си, а след това депутатите ще препитват кандидатите, като имат право да задават въпрос в рамките на 3 минути. А заседанието ще се предава в реално време на сайта на парламента. Най-вероятно самото гласуване ще е седмица по-късно или идния четвъртък с бяла бюлетина и имената на кандидатите по азбучен ред. Пак според правилата тайното гласуване е с продължителност 1 час. Броенето на бюлетините ще стане от специална комисия, а за избран се смята кандидатът, получил мнозинство от повече от половината гласували народни представители.

"Предстои един изключително важен избор, който народните представители ще направят през следващата седмица, този за омбудсман. В днешната сложна ситуация на икономическа и финансова криза омбудсманът е народният закрилник", каза Манолова по време на публичен дебат "Гражданите питат", организиран от движение ДНЕС. По думите й хората очакват омбудсманът да отиде при тях, а не те да тропат на вратата му. "Това е нещото, което бих променила в тази институция. Друго нещо, което бих променила, е начинът, по който омбудсманът реагира на жалбите на гражданите", каза още тя. Според Манолова общественият защитник би било важно да може да прави самостоятелни проверки, а не само да бъде разпределител на жалбите на гражданите между институциите. От движение "Днес" уточниха, че на вчерашното изслушване е бил поканен и сегашният омбудсман Константин Пенчев. Но от администрацията на институцията извинили преди събитието отсъствието му.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай