Денят на лъжата става най-важният

Предизборно: за едни фалстарт, за други - пробив

Денят на лъжата става най-важният | StandartNews.com

Изборно дежа вю. Отново гласуваме да парламент в първите дни на април. Но историята винаги се повтаря като фарс. За разлика от двугодишния изборен маратон, започнал на 4 април 2021, сега ще даваме вот с машини и бюлетини на 2 април. Така по ирония на съдбата Денят на лъжата става най-важен, защото се превръща в деня на истината за партиите и избирателите. За сметка на това денят на вота носи и гордост, и тъга. Формирането на управленска евроатлантическа коалиция може да бъде орисано още с натискането на дисплея на машините и пускането на бюлетините, защото вотът ще е в българския ден на НАТО.

2 април 2004 г. остава паметен за страната ни. Тогава българският трикольор бе издигнат в Брюксел, за да се обяви официално присъединяването на България към НАТО.

Разбира се, стабилна коалиция може да се случи само ако партиите загърбят егото на лидерите си и желанието си за вождизъм. 2 април е спорен в това отношение. Особено ако се върнем към историческата 1956 г., когато започва Априлският пленум на ЦК на БКП. Той осъжда култа към личността на Вълко Червенков, но начело на БКП застава Тодор Живков.

Кратката историческа справка показва още любопитни факти, свързани с датата 2 април. На този ден през 1912 г. се провеждат първите изпитания на презокеанския лайнер „Титаник“. И макар те да са крайно обещаващи, малшанс води до сблъсъка с айсберга, потопил най-модерния кораб за времето си. На 2 април трябва да внимаваме да не превърнем държавата си в "Титаник". Още повече, че се топим със скоростта, с която лайнерът е отишъл на дъното. На 2 април 1962 г. е отбелязано раждането на 8-милионния българин, а днес последното преброяване показа, че сме едва 6 милиона и половина и продължаваме да оредяваме.

Това е и причината за корекции в изборните мандати, които отсега изправят партиите на нокти. По един депутат по-малко ще имат Монтана, Ловеч, Плевен, Русе, 23 МИР в София набъбва с трима, Варна - с един.И докато изборните спецове правят сметки за гласове и активност, партиите тръгнаха на избори по старо му - със скандали и удари под кръста.

Фалстарт отбеляза "Промяната". Тя уж настояваше за разследване на главния прокурор, а провали с липса на кворум поправките за това в НПК. Твърдеше, че Брюксел настоява да намалим вредните емисии от въглищните централи с 40% до 2026 г., а се оказа, че това не е така. "Възраждане" отбеляза изборна точка, като енергийното острие на партията Искра Михайлова убеди останалите групи в парламента да задължат кабинета за предоговори Плана за възстановяване, за да спаси тецовете.

Едни гърди напред излезе и Корнелия Нинова, убеждавайки Бойко Борисов да се яви на лидерска среща в парламента. Но липсата на съгласие за кабинет провали третия мандат на БСП.

Най-стабилно за вота, както винаги стои ДПС След сигнал на Движението прокуратурата повдигна обвинение на бившия шеф на Агенцията за инвестиции Стамен Янев заради аферата с т.нар. "златни паспорти". Двоен изборен скок направи "Демократична България" обявявайки отсега коалиция с ПП и "Спаси София" за местните избори.

Изненада се чака от "Български възход" и възкръсналото НДСВ, които обмислят общото си явяваме на 2 април.

Всички играчи на политическия терен обаче трябва да се сетят и още нещо. За света датата е свързана най-вече с 1978 г., когато по CBS започва излъчването на сапунката „Далас“, продължила цели 13 години. И да помнят, че на хората им писна от изборни сапунки. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай