Денков в брюкселски капан. Проговори за Нотариуса

Коментира и партията на президента

Денков в брюкселски капан. Проговори за Нотариуса | StandartNews.com

Проведох разговор с главния секретар на МВР. Текат следствени действия. Жертвата няма досие. Той е разследван от журналисти. Това е пример за неработещата правосъдна система. Това е причина да искаме тя да бъде оздравена. Това коментира премиерът Николай Денков преди заседанието на Евросъвета по повод убийството на Мартин Божанов – Нотариуса в София.

Денков е в Брюксел, където текат невиждани досега протести на фермери.

Целият периметър около Европейския парламент (ЕП) в Брюксел е блокиран от фермери. Пространството около площад "Люксембург", до който са разположени сградите на ЕП, е недостъпно за всякакви превозни средства, включително и велосипеди. Очаква се днес да бъде пикът на протестите им по време на заседанието на европейските лидери.

"Ние предприемаме стъпки. Опитваме да рестартираме системата, за да си върши работата. Това, което наблюдаваме с това убийство, а и с предишните, е отзвук на последните десетилетия. Специализираният съд се оказа, че върши съвсем друга работа и трябваше да го закриваме", допълни Денков.

Той е на спешна среща в Брюксел, свикана от председателя на Европейския съвет Шарл Мишел.

По повод заседанието на Евросъвета премиерът каза, че очаква да бъдат обсъдени първо приоритетите на България.

"Сухоземните граници в Шенген, еврозоната е много важна. Отделно ще обсъдим и европейските приоритети, подкрепата за Украйна. Това са общите европейски теми, по които ще търсим съгласие", каза той.

Относно протестите в Европа, Денков коментира, че тази година е по-особена за зърнопроизводителите, но през годините те са имали доста печеливши и успешни години.

"Премахване на границите между България, Гърция и Румъния би противоречало на законите на Европейския съюз. Чувам, че има такива предложения, но те не се обсъждат от политическите ръководства на тези страни", коментира Николай Денков идеята на Даниел Лорер границите между България, Румъния и Гърция да отпаднат.

Прмиерът коментира и партия „Трети март” на Румен Радев, която бе регистрирана и се създава в момента. "България е парламентарна република така, че всяко едно партийно представителство би било обогатяване на демокрацията. Това, което би ме притеснило, ако това се окаже партия, която се овладява от президентството, защото това би било пряко нарушение на Конституцията.

Ако има партиен проект, той трябва да бъде отделен от президентството, което не може да се занимава с партийна дейност", заяви Денков по повод регистрираната търговска марка "Трети март".

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай