Денков свали картите! С тези думи за Петков и Василев

Каза и има ли шанс за кабинет

Денков свали картите! С тези думи за Петков и Василев | StandartNews.com

Акад. Николай Денков говори пред БТВ за това, което очаква от втория мандат, чийто кандидат за премиер е самият той.

"Защо приех номинацията? Тук не става дума за лична роля. Това, което усещаме с колегите от ПП и ДБ, е, че този парламент започна с не един, а с два фалстарта, и ще се опитаме да го рестартираме. Първият е свързан с това как подреждаме дневния ред на парламента. Вместо да гласуваме най-важните неща, ние започнахме с Изборния кодекс. Вторият е как беше подходено към първия мандат. Аз уважавам личността на проф. Габровски, но това, което видяхме като процедура, доведе до невъзможност да се получи подкрепа. Единствената подкрепа беше получена от ДПС. Кабинетът нито беше експертен, нито беше независим от ГЕРБ. Нито тезата, че експертен кабинет трябва да управлява България, е убедителна", смята той.

"Нормално е първата дискусия да бъде не за личностите, а за политиките. Да почнем дискусиите не от това, което ни разделя, а от това, което да ни обедини. Да видим кои са тези точки и политики, за които сме готови да продължим живота на това Народно събрание и да излъчим кабинет. Гръбнакът на кабинета трябва да е изграден от политически ангажирани лица, за които партиите ще носят отговорност.

"Със сигурност очаквам хора, които са изключителни професионалисти и експерти да участват. В това отношение нямам никакво съмнение - Асен Василев е топексперт по отношение на финансите.

Същото се отнася и за Кирил Петков в областта на икономиката и иновациите. Той е топ професионалист в съответната област", заяви още бившият образователен министър.

"Винаги съм се стремял да бъда реалист. Шансът да се състави това правителство е много малък, но ние трябва да направим всичко възможно да го реализираме. Дори да не успеем, трябва да покажем какъв трябва да е подходът", завърши Денков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай