Денков със спешно изявление! Какво ще прави с миньорите

Страната ни има нужда от съгласие как да се развие енергетиката в следващите 20 години

Денков със спешно изявление! Какво ще прави с миньорите | StandartNews.com

Страната ни има нужда от съгласие как да се развие енергетиката в следващите 20 години. За да има такова, първо трябва да има разговор, но не чрез мегафони, а като седнат представители на всички страни на преговори, заяви на специален брифинг в Министерския съвет премиерът Николай Денков.

По неговите думи всички трябва да са готови за съдържателен разговор. Министър-председателят потвърди няколко акцента, касаещи териториалните планове.

"Плановете не затварят мини и ТЕЦ-ове. Тяхната цел е да привлекат 4 млрд. лева във въглищните региони чрез няколко различни европейски програми. Тези средства са предназначени за развитие на съответните региони, те могат да ги преобразят Те са налични, но трябва да ги поискаме, спазвайки европейските правила", обясни Денков.

Според премиера с предаването на документите преговорите с ЕК тепърва започват. Ще бъдат обсъдени всички точки в Плана за възстановяване и устойчивост в част енергетика и по териториалните планове. Според Денков с плановете България не поема ангажимент да закрие определени мощности, свързани с производството на ток от въглища, защото няма такъв текст.

"Предадохме плановете на последната възможна дата, те трябва да получат одобрение от ЕК и всички държави-членки до 31 декември тази година. Плановете на всички останали държави бяха подадени отдавна, ние сме последни в тази дейност. Имаме точно 2 месеца за преговори с ЕК, очакваме синдикатите за разговори по същество, за да продължим преговорите с ЕК и заедно със синдикатите да подготвим аргументите и да поставим исканията си", каза още Николай Денков.

Той подчерта, че в плана не е залегнала друга дата, освен 2038 година като година, преди която няма да спре производството на ток от въглищни централи.

"Имаше искане от протестиращи да отпадне датата 2026-та по отношение на ТЕЦ Бобов дол, да, тя е премахната от предадените териториални планове в ЕК. Няма дати за затваряне на конкретни въглищни централи, които имаше в някои предишни версии. Ще подсигурим необходимите базови мощности от въглищни централи поне до 2038 г, за да гарантираме националната енергийна сигурност. Дори, когато след години спре производството на енергия от въглища, самите предприятия ще продължат работата по рекултивация и трансформация на съответните територии поне още 5 до 10 години след затварянето", поясни Денков.

По отношение на обезщетенията на работниците, които решат да напуснат, премиерът обяви, че правителството ще работи заедно със синдикатите по съставяне на Национална програма за компенсаторни пакети. По негови думи стандартните пакети за подобни дейности в други държави са 24 заплати.

"Обсъждаме варианти и за 36 месечни заплати. Всичко ще се случва по методика, която ще се разработи съвместно от кабинета и синдикатите", поясни той.

Според него крайният срок за изпращането на плановете съвпада със старта на предизборната кампания за местния вот, което дало повод на кандидати да "злоупотребят с притесненията на хората".

"Няма да има решения с протести, блокади, с волно или неволно подхранване на нечии политически амбиции, няма решения като се блокира ежедневието на гражданите. Нека започнем преговори, за да работим заедно по въпросите, които вълнуват миньорите и енергетиците", каза още премиерът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай