Денков с признание! ДАНС му се опълчва

Раздор между властите заради доклада за машините

Денков с признание! ДАНС му се опълчва | StandartNews.com

Чакам предложение от председателят на ДАНС за смяна на зам.-председателя, който написа справка, с която машинния вот на първи тур на местния вот бе отменен. Това каза премиерът Николай Денков пред bTV в предаването „Лице в лице“.

Министър Денков добави, че по закон, за да смени зам.–председателя на службата трябва да има ново име.

„Аз няколко дни му го казвам, той мълчи“, коментира Денков.

Премиерът обясни, че справката за машините и рисковете, свързани с тях, е стигнала до него с нарушение на закона. Той допълни, че първо е трябвало това да се обсъди с него, да се предложат решения и после да се пише справка, която всички да могат да видят. 

До отмяна на машинния вот се стигна, след като на председателски съвет в НС се е представил доклад на ДАНС, от който станало ясно, че на 25 октомври зам.-министърът на електронното управление е свалил кодовете на машините, записал ги на телефона си и на флашка.


„Повече от месец преди изборите, изпратих искане към ДАНС да ми направят списък на рисковете, които те виждат за изборите и предложения как да се справим. Получих ли отговор? Не“, каза той.

В рамките на това, което можеше да се направи с хартиените бюлетини, имаме резултати. Това, което е сигурно за момента, е където има избрани кметове, те са със значително болшинство. Това значи, че са избрани честно, заяви още Николай Денков.

„По отношение на балотажа, машините ще влязат в действие и ще избегнем многото недействителни бюлетини“, каза той.

„Винаги сме казвали през последните години, че трябва да имаме гласуване чрез машини. Те точно заради това бяха вкарани в изборния процес“, каза Денков.

„По отношение на купените гласове, това е престъпление и трябва да се разследва. Трябва да има разследване, правосъдна система, съдебен процес и наказание. Нека видим обаче кои партии искаха да махнат машините от изборния процес, те искат значи да правят машинации“, каза Денков.

Цветанка Ризова призна:

„Гневна съм, бясна съм. Моят глас дори може да не е преброен. Виждаме, че липсват гласове от центъра на София“, каза водещата.

По думите на Денков, промяната е в ход.

„Опитваме се да решим проблемите. Но как да ги решим само за няколко месеца“, запита Денков.
 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай