Денков с ключов коментар за ДПС. Положителната роля върху управлението

Всеки от нас, политиците, трябва да знае, че езикът на омразата трябва да изчезне

Денков с ключов коментар за ДПС. Положителната роля върху управлението | StandartNews.com

Подкрепата от ДПС е абсолютно необходима, за да може да се реализират конституционните промени, а те са важни, заяви в интервю за бТВ премиерът Николай Денков.

Според него Движението трябвало да бъде въвлечено в разговорите за промяна на основния закон. „Разговорът с ДПС беше неизбежен. Те влязоха конструктивно в него засега. Успяха да имат своето положително въздействие. ДПС имат своето място там“, категоричен бе Денков.

Това, което се случи с 18-годишното момиче в Стара Загора, е отвратително престъпление. За съжаление не е първото, притеснявам се, че няма да е последното, каза още премиерът в коментар на едно от актуалните събития в държавата.

„Всеки от нас, политиците, трябва да знае, че езикът на омразата трябва да изчезне. МВР трябва максимално бързо да реагира, да подготви материалите и да ги предаде на прокуратурата. Съдиите трябва да престанат да си затварят очите пред проявите на насилие“, каза Денков.

Той добави, че в петък е бил  променен Наказателния кодекс. „Бяха увеличени някои наказания, за да има по-голяма строгост. Този садизъм веднага трябва да бъде санкциониран. Законите трябва да бъдат прецизирани, в петък имаше движение в тази посока, но всички останали също трябва да си поемат своята роля. Системата отново трябва да започне да работи и всеки да знае, че когато направи нещо нередно, ще получи наказанието си“, подчерта Денков.

Премиерът коментира и приетия от парламента бюджет. По думите му, това е бюджетът на рестартирането на държавата. "Имаме значително завишени социални плащания, политики с финансова подкрепа. Имаме средства за капиталови разходи. Бюджетът рестартира държавата. Запазихме всички социални плащания, заложени от служебното правителство, увеличихме ги. Над 3 млрд. повече приходи са заложени. Има лека корекция на капиталовите разходи, но те по никакъв начин не нарушават баланса“, поясни той.

По отношение на въвеждането на еврото у нас Денков заяви, че тези, които са минали през процеса, знаят, че той е полезен – спестявате средства при превалутиране, по-ниски са лихвите, по-лесно се прави бизнес. Има много ползи от въвеждането на еврото. Хората се притесняват, защото не са сигурни, че има кой да ги защити срещу спекула.

Има няколко сравнително прости правила, които могат да се използват, например 6 месеца предварително да се обявят цените в двете валути. Ако такива прости неща се направят навреме, хората ще са по-спокойни, посочи той.

Той коментира и предложението, залегнало в конституционните промени, 24 май да стане национален празник. „Искам много ясно да кажа, че по никакъв начин това, което предлагаме, не променя отношението към 3 март. Той ще се празнува както досега – с всичко, с което сме свикнали. Това, което правим, е да издигнем един друг празник на друго ниво. Нашият национален празник трябва да обединява всички и 24 май е такъв. той е възникнал преди Руско-турската война. Ако трябва да видим защо сме българи, това е защото сме опазили нашата култура. Освен да ни помага да погледнем към миналото, 24 май по уникален начин ни позволява да погледнем към бъдещето, само с култура, иновации можем да продължим напред. 3 март е официален празник в Кодекса на труда. Може да си остане там по начина, по който е описан в момента. Искаме 24 май да бъде записан в Конституцията като националния празник, който е душата на нашето българско самосъзнание. Ще има дискусия, има и други възможности. Некоректно е, някой, за да запази 3 март, да напада 24 май. Ние не сме нападали 3 март“, подчерта той.

На въпрос ще има ли промяната в ръководството на службите, той заяви, че е важно те да бъдат подсилени в две посоки – в борбата с корупцията и в борбата с чуждестранните влияния.

„Ще има промени в службите, двама заместници в ръководството на ДАНС бяха назначени в петък. Ще има още промени“, заяви той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай